Головна Новини У Чорткові в підвалах єпархії УГКЦ відзняли відеофільм про останній бій отаманів...

У Чорткові в підвалах єпархії УГКЦ відзняли відеофільм про останній бій отаманів Холодного Яру

Минулого тижня,  5 березня, у соціальних мережах з’явився одинадцятий за ліком проєкт історичної рубрики «Бункер» від мистецького об’єднання Delirium, що у сусідньому містечку Копичинці.

І хоч його тематика стосується періоду Холодноярської республіки (назва відеофільму – «Останній бій повстанських отаманів») – подій, що мали місце на початку 20-х років минулого століття у Наддніпрянській Україні, для чортків’ян він цікавий ще й тим, що частину матеріалу відзнято в підвалах Бучацької єпархії УГКЦ і тамтешньому музеї більшовицького терору.

Вибір приміщення для зйомок, що мало слугувати за каземати Лук`янівської тюрми, вийшов доволі символічним, адже, як відомо, там у повоєнний час містилася катівня НКВС.

Основну частину фільму знімали у Чорткові, в єпархії, – ділиться з журналістами Чортків. Сіті. керівник проекту Андрій Ухач. – Дуже цікаве місце, плюс до всього отримали як бонус екскурсію. Сцени, що на дворі, відзняли в Копичинцях, бо так було легше згрупуватися. В Чортків їхали цілою командою з двадцяти осіб і майже на цілий день, оскільки зйомки затягнулися. Багато реквізиту та ресурсу.

Робота над створенням ролика почалася два місяці тому з вибору теми, написання сценарію і пошуку локації, що виявилося чи не найскладнішим.

Знімали в декілька днів: один у Чорткові, інший – в Копичинцях, ну і, звичайно, в «бункері», де базуємося. Не обійшлося без форс-мажорів, але в кінцевому варіанті вони себе нівелювали і випливли ось таким відео.

Мета проєкту – показати та розповісти маловідомі сторінки історії України, подивитись на них під різними кутами, навчити та навчитись, адже в процесі зйомок ми й самі дізнаємося багато нового та вчимося. Тож це з обох сторін історико-просвітницький проєкт як для нас, творців, так і, думаю, для глядачів.

У планах – робота над новими випусками. На днях стартуємо з новим проєктом. До офензиви  (один з минулорічних проектів був присвячений 100-річчю Чортківського пролому, про що розповідав наш сайт) плануємо повернутися. Продовжимо з того, на чому завершили, або детально розглянемо один з боїв. Тож скоріш за все випуску про офензиву цьогоріч бути. Принаймні такі розмови ведуться».

На запитання щодо коштів пан Андрій зізнається, що це питання дуже болюче, тому що все робиться за власний рахунок. Є допомога костюмами, частково реквізитом, але левова частка йде з особистого бюджету: це і купівля костюмів, і їх ремонт, і навіть те, що процес зйомок буває досить затяжний. Тож основна фінансова допомога – це, каже керівник мистецького об’єднання, ми самі, що трохи сумно, але маємо те, що маємо. Та все ж, головною проблемою є розповсюдження випусків, аби їх побачило якомога більше людей.

Ну і як ми могли не підтримати цей цікавий просвітницький проєкт завдяки можливості його поширення на нашому сайті? Як і чекатимемо з нетерпінням появи відзнятого свіжого матеріалу про Чортківську офензиву.