Головна Новини У Чорткові впроваджують роздільне сортування сміття

У Чорткові впроваджують роздільне сортування сміття

Впровадження індивідуальних сміттєвих контейнерів – шлях до чистого Чорткова

Проблема культури поводження зі сміттям присутня у більшості українських міст. Чортків – не виключення. Така ситуація неприйнятна, тож керівництво міста намагається знайти рецепт успіху у вирішенні проблеми. У цивілізованому світі давно діє система: «Плачу за те сміття, що продукую». Саме на такі принципи у близькому майбутньому повинен перейти Чортків.

У листопаді минулого року члени виконавчого комітету прийняли рішення «Про організацію планово-подвірної системи збирання твердих побутових відходів на територіях приватної забудови міста Чорткова». Згідно з ним, кожен власник приватного будинку повинен закупити особистий контейнер для сміття, який знаходитиметься у нього на подвір’ї.

Пілотним районом обрали приватний сектор поруч з «Околицею», що налічує 330 дворів. Даний район обрали невипадково, адже там люди приносять найбільше негабаритного сміття, там найчастіше зустрічались випадки вандалізму – ламали баки, відкручували колеса, а також чимало жителів району, їдучи на роботу до Чорткова, викидали власне сміття у загальні баки.

Вартість одного бака варіюється від 700 до 1000 грн залежно від країни-виробника та якості матеріалу. Оскільки придбати контейнер за таку суму можуть собі дозволити не всі, у рамках Програми «Поводження з ТВП на території м. Чорткова на 2018-2020 рр.» міська рада через систему державних закупівель «ProZorro» закупила баки для пільгових категорій населення. Згідно з програмою, закуплено 100 сміттєвих контейнерів об’ємом 120 літрів, загальна вартість – 63 495 грн (фото 3)

Сміттєвози забиратимуть тверді побутові відходи з баків в залежності від їх накопичення. Відповідно люди платитимуть лише за той об’єм сміття, котрий вони продукують. Для прикладу, якщо 120 літрів сміття забиратимуть раз у тиждень, то ціна за таку послугу становитиме 69,30 грн в місяць. Якщо ж ви забажаєте сортувати відходи, котрі йдуть на вторинну переробку, а це папір, скло – то просто покладіть їх в окремий пакет поруч із баком, їх безкоштовно заберуть у день вивезення.

Також наразі розробляється положення про вивезення негабаритних відходів. Придбавши талон у КП «Чортківський ККП», чортківчани зможуть легально позбутись відходів будівельних матеріалів, старих меблів, сухого листя та деревини. Після того комунальники, згідно з розробленим графіком, вивезуть ваші відходи на місце утилізації.

Це єдиний метод зробити Чортків чистим та охайним. Бо теперішня ситуація із вивезенням сміття неприпустима: лише 70% (15 300 осіб) чортківчан уклали договори на вивезення відходів із ПП «Катруб», з яких орієнтовно 70% вчасно оплачують послуги. Відтак є декілька причин часто переповнених баків:
– люди не оплачують послуги, але сміття викидають;
– платять за один об’єм продукованого сміття, а викидають значно більше. Місячна норма накопичення сміття на одну людину у багатоквартирному будинку – 0.143 м³ (18,92 грн), у приватному секторі – 0.15 м³ (19,99 грн);
– невчасно оплачують послуги, внаслідок чого збивається графік вивезення.

Запровадивши планово-подвірну систему збирання твердих побутових відходів у приватному секторі, у кожне подвір’я багатоквартирного будинку теж ставитимуть контейнер. Лише тоді, коли люди самостійно нестимуть відповідальність за облаштування майданчика для сміттєвих баків, за дотримання чистоти цієї ділянки, – можна буде розраховувати на бережне й охайне ставлення до майна та до теми сміття загалом.

Наразі напередодні Великодніх свят силами працівників комунальних служб проводиться генеральне прибирання території довкола всіх загальних баків у Чорткові (фото 4-5). Нагадуємо, сухе гілля не лише можна, а й потрібно спалювати, а не нагромаджувати навколо контейнерів. Заборонено спалювати виключно рослинність!