Головна Новини У центрі міста “загубилася” прибудова

У центрі міста “загубилася” прибудова

Масштабного резонансу набула нещодавно поширена у соцмережах інформація щодо передання Тернопільсько-Кременецькій єпархії УПЦ МП в безоплатне користування нежитлового приміщення. Історія сягає 27-літньої давності. То чому ж саме зараз викликала такий інтерес та бурхливі суперечки поміж містян?
«В 1990-му році рішенням виконкому Кременецької районної ради Тернопільсько-Кременецькій єпархії УПЦ МП було передано в безоплатне користування нежитлове приміщення за адресою м. Кременець вул. Леніна (в подальшому перейменована на вул. Шевченка), будинок №53. Під цим приміщенням малась на увазі прибудова, яка прилягає до будівлі Свято-Миколаївського Собору» – йдеться на сторінці «Вільні люди Тернопіль – Самооборона Майдану» у Фейсбук.
Цю інформацію підтвердили в юридичному відділі Кременецької міської ради. Як і той факт, що саме міська рада не передавала у користування і не надавала дозволу на право власності на будівлю прилеглу до Свято-Миколаївського собору. Принаймні наразі там такою інформацією не володіють.
– Сьогодні Кременецькою міською радою проводяться заходи із визначення статусу згаданого майна, – пояснила начальник юридичного відділу Кременецької міської ради Олена Тартак. – З’ясовуємо: кому воно належало і чи можливо повернути його у комунальну власність.
У грудні 2016 року у Кременецьку міську раду звернулися із заявою про зміну адресного номеру нежитлового приміщення, в якій було висловлене прохання змінити номер будинку по вул. Шевченка в м. Кременець з №53 на №53а представники Свято-Миколаївського собору . Таким чином, прибудова отримує адресний номер, за яким її в подальшому і приватизують. Проте, уже у процесі розгляду заяви, членами виконавчого комітету міської ради було виявлено, що приміщення, яке викликає зараз таку цікавість громадськості, використовується не за статутною діяльністю. Бо ж там, якщо й мали б здійснювати торгівлю, то виключно релігійною атрибутикою.
Відтак міська рада надіслала до представників церкви лист щодо сплати податку на нерухоме майно.
– Релігійні організації звільняються від податку лише у тому випадку, коли приміщення, що перебувають у користуванні, використовуються у статутній діяльності, – каже Олена Тартак. – За фактом у спірному приміщені зараз є магазин промислових товарів, на яких умовах його використовують, чи перебуває воно в оренді – наразі з’ясовується.
Ще цікавішим є той факт, який також визнають у міськраді, що прибудова до Свято-Миколаївського собору «зависла у повітрі» і юридично немає власника. Єдиний документ, який існує на сьогодні щодо згаданого приміщення – це рішення виконкому районної ради, якому 27 років. Тож міська рада готує запит до архівного відділу, аби з’ясувати чи приймалися раніше ще будь-які рішення щодо прибудови.
Стосовно нумерації будівлі та інформації про те, що адреса вул. Шевченка, 53 належить універмагу, то швидше за все помилково пронумерували саме універмаг, – припускають у міськраді. Адже по тому боці вулиці розташовані будівлі із парними номерами. Наприклад, адреса адмінбудівлі (Кременецької РДА та районної ради) – вул. Шевченка, 56, і розташована вона поряд із торгівельним центром.
Олена ІЛИНИЧ