Головна Новини У Храмі на Тернопільщині є ікона, на якій зображені Небесна Сотня та...

У Храмі на Тернопільщині є ікона, на якій зображені Небесна Сотня та воїни АТО (Фото)

Мова йде про Храм Святого Преображення Господнього у Кременці. Іконописець Василь Стецько написав ікону на якій зобразив переломний період в історії українського народу. Тлумачення ікони таке:

“Зображені події Майдану та АТО не є власне іконою, вони утворюють немов би фон ікони, слугують її смисловим оформленням.
Це оформлення доповнюють два ангели, розміщені у верхніх кутах ікони. Архангел Михаїл, воїн, архистратиг, керівник небесного воїнства, покровитель Києва, України та українського війська. А також архангел Рафаїл, покровитель лікарів та волонтерів.

В товщині ніші, у вигляді геральдичного розпису (орнаменту), зображено емблеми родів українського війська та добровольчих батальйонів. Через те, що з позиції розміщення фотокамери їх не видно, тому на фотографії ці символи були винесені на праву та ліву сторону ікони.
Основна увага, при спогляданні ікони, концентрується на центральному сюжеті, боротьбі святого великомученика Юрія з дияволом. Особливістю цієї ікони є те, що демон зображений у вигляді двоголового орла, якого Юрій Переможець пронизує своїм списом, увінчаним синьо-жовтою стрічкою.
Українська Визвольна війна є саме визвольною, а не загарбницькою, тому визвольну боротьбу благословляє Господь. Він зображений у вигляді Бога-Отця «Ветхий (Старий) днями» із біблійним написом «Свят, Свят, Свят Господь Саваоф». Саваоф, це одне з імен Божих, яке означає «Бог небесних сил», «Бог воїнств». Бога-Сина символізує хрест, у цьому конкретно випадку хрест у вигляді загальновійськової емблеми Сухопутних військ України. Бог-Дух Святий – у вигляді голуба, обрамленого тризубом.
Над Майданом та АТО на умовних стрічках зображено вербальне узагальнення смислу ікони: «З нами Бог. За нами Україна»”, – пише Типовий Кременець.

Розмір ікони – 70 м. кв.

Ця новина викликала неоднозначну реакцію у Фесбуці. До прикладу, мати медсестри, котру поранили на Майдані і за котру малилася вся країна, Олесі Журовської Ольга із вдячністю  відгукнулася:

Дуже вражена!!! Якраз на цому місці було поранено мою донечку Олесю Жуковську, розстріляно декілька хлопців… Перебуваю під приємним враженням, чудово намальовано, гарне творче бачення подій!!! Нехай Господь і надалі допомагає творити шедеври!!! Слава Україні!!! Нехай Господь допомагає у Вашій праці…

Проте  були  й інші думки. До прикладу Олесь Дольницький просить не поєднувати політику і релігію:

І це українська ікона? Це близькорелігійне монументальне мистецтво, агов-патріотичне, з димком Майдану та автоматом. Хіба ікона має апелювати до настрою натовпу, хоч би й в обороні рідної землі?