Головна Новини У храмі на Тернопільщині почала сильно мироточити ікона (фото)

У храмі на Тернопільщині почала сильно мироточити ікона (фото)

У Монастириську, що на Тернопільщині 19 жовтня, у храмі почала мироточити ікона Матері Божої “Всецариці”.

Про це написав у Фейсбук протоієрей Ростислав Смірнов.

“Сьогодні 19 жовтня 2020 р.Б. Ікона Матері Божої « Всецариці» яка знаходиться в місті Монастириську знову почала сильно мироточити. Пресвятая Богородице Спаси нас!” – повідомив священник.

“Це вже другий зафіксований факт мироточіння ікони. Уперше виявили диво 8 червня 2018 року. Тоді мене  не було в місті, а біля ікони молився священник Степан Барновський із міста  Заліщики. Під час молитви з правого боку ікони, по склі почала стікати пахуча рідина”,– каже отець Ростислав.

Отець Степан зібрав миро та помазав усіх присутніх на молебні. Згодом він розповів, що після цього дивного випадку у нього зникла онкохвороба.

“Інформація про те, що тут відбулося, поширилася. І помолитися перед диво-іконою приїжджали люди з усієї України та з-закордону. Часто бували і бувають віряни з Прикарпаття, адже Монастириська сусідять із Івано-Франківщиною”,– продовжує отець Ростислав.

Були в каплиці і єпископи. Так приїжджав владика Мельбурнський (Австралія) Миколай Бичок, єпископ Бучацький Димитрій Григорак. Останній доручив отцеві Ростиславу спостерігати за мироточінням ікони.

Після першого вияву дива щодня на іконі було кілька крапель пахучої рідини. А 19 жовтня ікона знову сильно замироточила.

“Миро густе, схоже на мед, жовтого кольору і з ванільним запахом. Аби не було сумнівів, що ікону хтось міг намастити рідиною, або зробити “хімічне диво”, образ одягнули у подвійні рамки та ретельно охороняють”, – каже отець Ростислав.

До речі, місце, де знаходиться зараз каплиця з іконою, ще з ХІV століття вважають благодатним. Отець Смірнов мовить, що тут, на невеличкому узвишші, колись було місто Городнє, яке занепало. Проте залишився чоловічий монастир. Біля святині було джерело, з якого ченці брали воду. Але монастир зруйнували татари, і більше жодного храму тут не будували. І зосталося лише джерело, з якого брали воду сотні людей. А ще, говорили, що на початку ХІХ століття, водойма прославилася тим, що вода з неї 18 січня, напередодні свята Богоявлення,  перетворилася на…вино. Вочевидь, це красива народна легенда, проте воду з джерела досі вважають цілющою.

Чув з дитинства про диво-водойму і Ростислав Смірнов.

Коли став священником, то разом з кількома містянами, вирішив поставити біля джерела хрест і фігуру Богородиці. Згодом сюди  почали приходити люди, а молодий священник служив молебні до Матері Божої. Згодом отець Смірнов присвятив джерело та фігуру Богородиці іконі “Всецариця”, що датується XVII століттям. Це одна з найвідоміших у світі чудотворних ікон. Її оригінал зберігається у Ватопедському монастирі на горі Афон у Греції. На іконі зображена Богородиця, яка сидить на троні, на лівій руці тримає Дитятко Ісуса, позаду неї – Ангели.

Далі священник  купив в одному з українських монастирів копію ікони “Всецариця”.

У 2017-ому взяв придбаний образ у Ватопедський монастир, де його благословив архімандрит  Дохіарського монастиря Григорій Зуміс (нині, на жаль, покійний). Із благословенною іконою священник повернувся додому,  поставив її у каплиці. Через кілька днів до отця Ростислава почали підходити люди, які казали, що позбувалися страшних недуг після того, як помолилися біля ікони та попили води з джерела.

“Загалом я дуже обережний із такими свідченнями. Бо на світі є один Чудотворець – Господь, і якщо щиро молитися до нього, просити, то отримаєте те, що просите. Щоправда є багато різних чинників, які можуть наблизити людей до Бога. Люди по-різному до цього ставляться, а хтось –  просто вірить, і отримує ласку від Творця. Отож кожному дається за його вірою”, – мовить отець Ростислав, пише Релігійна правда