Головна Новини У Трибухівцях зацвіли пеларгонії і суниця

У Трибухівцях зацвіли пеларгонії і суниця

Усю зиму вирощував квіти, а ще – помідори, редиску у своїй нещодавно введеній в експлуатацію теплиці Степан Андреїв з Трибухівців Бучацького району. Він планує розширювати теплиці і більш серйозно займатися овочівництвом, квітникарством, грибництвом цілорічно, пише Свобода

Народився і живе в селі, тому любить поратися на землі

Кілька років тому Степан Ілярійович Андреїв у рідних Трибухівцях вирішив на 30 сотих земельної ділянки звести будинок. Ще його не закінчив, але вже два роки живе тут. 5 соток засадив садом – яблунями, грушами, сливами, агрусом, порічками, смородиною.

А ще він вирішив звести теплицю і почати господарювати  за сучасними стандартами. Для цього вивчає досвід тепличників із сусідніх сіл, в Інтернеті, їздити на семінари.

Нині у його теплиці є 26 сортів пеларгонії, 10 – колеуса (кропивки), 3 – дипладенії, пахістахіс жовтий та інші рослини. Розводить і ремонтантну суницю різних сортів.

«Я тільки розпочав цю справу, – каже Степан Андреїв, – поки що про прибутки не йдеться. У зведення теплиці  вклав великі гроші. А врожай отримав перший. Але уже приїздили до мене люди, щоб купити квіти коханим на День святого Валентина, думаю, завітають покупці і перед 8 Березня».

Він розповів, що з кожним днем у нього в теплиці зацвітають все нові і нові сорти пеларгонії. У горщиках також ростуть інші рослини, а ще суниця. Усю зиму рясним врожаєм його радували помідори.

Заглибив теплицю в землю на півтора метри

Підходячи до теплиці, можна через плівку побачити силуети зелених рослин, які ростуть чомусь набагато нижче рівня землі.

«У цьому якраз суть ідеї, – каже  власник теплиці. – Щоб зекономити на опаленні, я заглибив теплицю в землю на півтора метри. На такій глибині навіть в найсильніші морози температура землі завжди плюсова. Також для захисту від морозів стіни теплиці до рівня землі вимуровані з термоблоків, а зверху вона вкрита двома шарами тепличної плівки, між якими – повітряна подушка. Також для збереження тепла вхід у теплицю зроблений через підвал будинку, тобто, я переходжу з хати в теплицю, не виходячи надвір».

Пан Степан зауважив, що завдяки цьогорічній теплій зимі не треба було витрачати багато газу на обігрів і

теплиці, і хати. Але думає про твердопаливний котел.

«Окрім того, – моя теплиця, – продовжує розповідь господар, – захищена від вітрів завдяки дуже вдалому розташуванню: зі сходу – високий будинок, з заходу і півночі – ліс. Це дає змогу при не дуже великих затратах на опалення вирощувати овочі і квіти весь рік. Наразі звів першу теплицю завдовжки 35 метрів та шириною 8 метрів.

На запитання, що спонукало займатися вирощуванням рослин у теплиці, трибухівчанин відповів:

«Це виникло не як хобі, а як бізнес-ідея.. На  заглиблену теплицю я натрапив в Інтернеті, захопився цим і вирішив зробити її. Були сумніви, наскільки ця справа буде прибутковою, чи впораюся з цим новим захопленням, адже не маю сільськогосподарської освіти, тому вчуся азам самотужки. А починати завжди складно.

Переконався, що цілорічне вирощування овочів у наших кліматичних умовах – це не фантастика, а ідея, що  справді працює і може приносити прибуток.

Потрапити з зими у літо

А ще завдяки теплиці можна бути з врожаєм у всі пори року. Особливо приємно милуватися квітами та достиглими овочами взимку.

Нині в теплиці – літо. Надворі – всього кілька градусів тепла, а всередині – до 20 і більше, все навколо зеленіє. Тішать високорослі помідори, а між ними зеленіє редиска.

Наступної зими Степан Андреїв хоче вирощувати базилік,  різні сорти салату. Має намір значно розширити асортимент квітів, планує вирощувати тюльпани, фіалки, стрептокарпуси, а також – печериці та гливи.

Розсадне відділення розташоване у підвалі будинку

«Це приміщення використовується не тільки для вирощування розсади овочів і квітів, а й для дозрівання помідорів, – пояснює пан Степан. – Тут постійно підтримується 20-25 градусів тепла.

Можливо, мої помідори не такі красиві й червоні, як імпортні – для цього їм трохи замало світла – але справді пахнуть помідорами. Та й за смаковими якостями вони кращі».

Цього року господар планує вирощувати у відкритому ґрунті і ремонтантні сорти суниці, малини й ожини, а з середини осені продовжувати їх сезон в теплиці. Хоче взятися за розведення сульфінії та петунії, якими прикрашають будинки та балкони квартир. Є у Степана Андреїва й інші цікаві ідеї, плани на майбутнє. Каже, коли втілить їх у життя, тоді й розповість.

Галина ВАНДЗЕЛЯК