Головна Новини У ТНПУ тривають вибори ректора

У ТНПУ тривають вибори ректора

Для Тернопільського національного педагогічного університету восьме листопада особливий день. Працівники і студенти навчального закладу обирають нового керівника. 29 років Педагогічним керував Володимир Кравець, та цього року він прийняв рішення піти із займаної посади. За підтримки колективу кандидатом у ректори став проректор з наукової роботи та міжнародного співробітництва Богдан Буяк.

Процес обрання нового ректора розпочався у головному корпусі вузу о дев’ятій ранку. Виборчу дільницю облаштували у фойє: встановили столи для реєстрації виборців і видачі бюлетенів, чотири кабінки для голосування та дві урни для бюлетенів. За процедурою виборів спостерігають двоє представників від претендента на посаду, представники Оргкомітету з виборів ректора, представник управління освіти і науки облдержадміністрації, який в той же час є уповноваженим від Міністерства освіти і науки України тощо.

«Процес голосування проходить спокійно, – повідомив Анатолій Григорук, голова Оргкомітету з виборів ректора ТНПУ. – Виборці з 9.00 почали активно підходити. Усього мають проголосувати 649 осіб, які мають право обирати ректора. Очікуємо, що найбільше людей буде під час перерв між парами. А скільки виборців прийде дізнаємось вже після третьої години, коли завершиться процес голосування.».

Першим свій вибір зробив діючий ректор ТНПУ Володимир Кравець. Члени виборчої комісії привітали його появу оплесками. Після цього він отримав бланк для голосування, заповнив його і опустив в урну для бюлетенів. Після цього своїми думка щодо виборів та свого наступника Володимир Кравець поділився із журналістами.

«Посаду ректора залишаю з легкою душею, – зазначив він. – А наступнику бажаю стати кращим керівником, ніж я, і зробити більше. Щодо кількості кандидатів на посаду ректора, то один кандидат на перший погляд мінус, бо немає конкуренції. А з іншого боку це свідчить про те, що в наш час управляти вищим навчальним закладом настільки важко, що не кожен відважиться на це. Лише той, хто знає колектив зсередини, як це непросто, міг відважитися обійняти цю посаду. Якби прийшов хтось зі сторони, то він би не розумів, що робити. Тому плюс в тому, що приходить людина, яка тут творилася, яка тут «пройшла школу», яка переймає естафету, і знає що її очікує.».

Зранку прийшли проголосувати й керівники закладу, педагоги і студенти. Була серед голосуючих і працівниця, яка перебуває у декретній відпустці. Вона не полінувалася і прийшла на вибори з дитиною.

Після голосування відбудеться засідання виборчої комісії та підрахунок голосів. Щоб перемогти Богдану Буяку необхідно отримати 50% голосів «за» та ще один голос від кількості тих, хто з’явився на вибори. Після отримання протоколу виборів від виборчої комісії відбудеться засідання Оргкомітету з виборів ректора. Його учасники повинні затвердити, що вибори відбулися. Результати виборів упродовж доби будуть оприлюднені на сайті ТНПУ, а протокол з результатами направлять до Міністерства упродовж тижня.