Головна Новини У ТНЕУ створюють усі умови для самореалізації молоді

У ТНЕУ створюють усі умови для самореалізації молоді

Глобалізація освітянського простору, стрімкий розвиток науки, новітні інформаційні технології вимагають інноваційного розвитку економічної освіти, створення умов для професійного становлення особистості, збагачення її інтелекту та духовності.
Лише той, хто здатний нестандартно мислити, опановуючи сучасні технологічні, менеджментські та інформаційні інновації, може досягнути успіху. Сьогодення вимагає від університетів готувати фахівців – особистостей, які вміють аналітично мислити й за множинністю цифр і фактів бачити тенденції розвитку світової економіки, оцінювати загрози, приймати вивірені управлінські рішення. Усе це потребує нових пошуків, напруженої роботи, мобілізації інтелектуальних і фізичних зусиль усього професорсько-викладацького колективу. Побудова нової моделі освітнього закладу – завдання, яке у сучасних реаліях ставить перед собою Тернопільський національний економічний університет.

У такій моделі студент відіграє ключову роль. Підготовка «нових облич» зі «свіжим мисленням», які у змозі інтегруватися у практику розбудови сучасної України і глобалізованого світу через створення нових академічних програм у сфері наук про життя, суспільних наук та інформаційних технологій, а також професійних тренінгів для здобуття практичних навичок є на часі.

«Я дуже радий, що молодь нашого університету активно займається проектами з реалізації бізнес-ідей, а також бере участь у тренінгах, підвищуючи свій професійний рівень. Юнаки та дівчата мають змогу спробувати реалізувати свої проекти на базі університету або запропонувати нові ідеї щодо розвитку вищого навчального закладу. Це добра нагода поєднати теорію з практикою, навчитися діяти у команді, визначати ризики й передбачати загрози для бізнесу», – говорить ректор ТНЕУ Андрій Крисоватий.

На базі університету вже 5-ий рік поспіль діє Школа активу ТНЕУ, Школа педагогічної майстерності, тренінг-центри, бізнес-інкубатори.

«Під час практичних занять студенти розмірковують і визначають, які сфери бізнесу є найбільш перспективними для розвитку в нашому регіоні на даний час. У ході групової дискусії обговорюється оригінальність бізнес-ідей молоді, обґрунтовується їхню актуальність і доцільність. Учасники груп визначають послідовність дій щодо започаткування підприємства, намагаються виявити переваги і недоліки його подальшої виробничо-господарської діяльності», – зазначає організатор одного з тренінгів доцент кафедри економіки підприємств і корпорацій ТНЕУ Наталія Костецька.

Молодь у ТНЕУ позиціоновано як партнера і генератора ідей, нестандартних рішень у вищому навчальному закладі, а співпраця адміністрації та студентства дає змогу забезпечити якісне навчання і можливість власного зростання й розвитку лідерських якостей поза навчальним процесом.

«Робота учасників Школи активу є хоч і напруженою, але захоплюючою та творчою. Упродовж занять ми визначаємо хто такий лідер, якими рисами характеру він володіє, як позиціонує себе у соціумі; як визначити пріоритети та цілі, як згуртувати команду та організувати її роботу так, щоб вона була ефективною. Ми разом з тренерами будуємо стратегії щодо реалізації власних проектів, пропонуємо нові моделі розвитку нашого університету», – ділиться враженнями студентка факультету фінансів ТНЕУ Анастасія Кучмій.

Студенти активно беруть участь і у таких заходах: Школа помічника депутата; Free University; тренінги з прав людини; Студентська республіка (Регіональний і всеукраїнський рівні); проект «Молодіжна платформа розвитку»; SAIUP-ТНЕУ.

У цьому навчальному році молодь ТНЕУ виступила організатором «UAS Media Forum» спільно з Українською асоціацією студентів.

Нещодавно між Університетською радою студентів ТНЕУ та Головним територіальним управлінням юстиції у Тернопільські області було підписано Меморандум про співпрацю у рамках реалізації проекту «Я маю право!». Сторони погодилися зосередити свої зусилля у цьому партнерстві на розробці широкого ряду можливостей обміну знаннями, вміннями та досвідом в усіх сферах діяльності Головного територіального управління юстиції. ТНЕУ здобуватиме подальший практичний досвід і цим самим підвищуватиме свій рівень правової обізнаності з таких блоків питань: права у сфері правосуддя, захист права власності, протистояння корупції у закладі вищої освіти.

Для юнаків і дівчат, які хочуть реалізувати себе у науковій діяльності діє Рада молодих вчених, яка цього річ організовує вже 15 ювілейну конференцію молодих науковців «Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна візія та виклики глобалізації».

«Університет є майданчиком для особистісного росту кожного із нас. Наука у закладі вищої освіти – це не лише суха теорія, а й цікава практична діяльність. На часі створення нового науково-технічного парку, робота якого буде спрямована на розвиток не тільки нашого університету, а й регіону», – розповідає голова Ради молодих вчених ТНЕУ Вікторія Онищук.

Можемо підсумувати, що у ТНЕУ студенти мають де реалізувати свій потенціал, адже можливостей, які пропонує університет, доволі багато. Потрібно лише зуміти їх використати.