Головна Новини У Тернопільській області від армії ухиляються майже 40 тисяч молодих людей

У Тернопільській області від армії ухиляються майже 40 тисяч молодих людей

Майже сорок тисяч молодих людей із Тернопільщини перебуває у розшуку через ухиляння від військової строкової служби. Цієї весни в ході призовної кампанії до військкоматів мають викликати майже двадцять тисяч осіб віком від 18 до 27 років. А відправці на строкову службу з області підлягають тільки 460 осіб. Про це повідомили під час прес-конференції в Тернопільському обласному військовому комісаріаті.

У Тернополі, за словами голови міської призовної комісії Віктора Шумади, отримавши повістку поштою, у військкомат приходить менше одного відсотка призовників, тоді як, наприклад, у Хмельницькому з’являється приблизно 40%. Тому у нас намагаються вручати повістки хлопцям особисто в руки. У військкоматі також наголошують, що за ухиляння від строкової служби передбачена адміністративна і кримінальна відповідальність.

«Призовники, яким надійшла повістка з військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов’язані прибути у пункти в строк зазначений у повістці, – повідомив підполковник Микола Бойко – військовий комісар Тернопільського об’єднаного міського військового комісаріату. – Більшість призовників заявляють, що повістки не отримали. Якщо повістка з будь-яких причин не надійшла, громадянин призовного віку зобов’язаний з’явитися до призовної дільниці у 10-денний строк з дня початку чергового призиву, що визначено указом Президента. У нас призив розпочався з 1 березня 2018 року. Призовники, які до 10 березня не отримали повістки повинні самостійно з’явитися у військовий комісаріат, де вони перебувають на військовому обліку. Керівники підприємств, установ, організацій, навчальних закладів, не залежно від підпорядкування та форми власності, на вимогу військових комісаріатів забезпечують своєчасне прибуття громадян призовного віку до призовних дільниць.

Поважними причинами неприбуття призовників є: перешкода стихійного лиха, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначений у повістці строк; смерть близьких родичів (батьків, дружини, дитини, рідних братів, сестер, діда, баби або близьких родичів дружини). За порушення правил військового обліку: неявку за викликом до військкомату без поважних причин; умисне зіпсування або недбале зберігання посвідчення про приписку, яке спричинило її втрату; несвоєчасне подання облікових відомостей про зміну місця проживання, навчання, освіти, призовники притягуються до адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством. Проектом закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань», передбачено збільшення адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку, відмови від отримання повістки, неявки за викликом до військкомату без поважних причин. Усе це тягне накладання штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, повторне протягом року вчинене правопорушень, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення порушень під час мобілізації або в особливий період, тягне накладання штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.».

У Тернополі, за словами Михайла Бойка, призовників-ухилянтів притягнули до адміністративної відповідальності на 25 тисяч гривень. Випадків притягнення до кримінальної відповідальності у Тернопільській області ще не було.