Головна Новини У Тернопільській лабораторії розповіли про результати аналізів грибів та чорниці

У Тернопільській лабораторії розповіли про результати аналізів грибів та чорниці

І знову про стихійні ринки. Тротуари біля центрального ринку переповнені людьми, котрі продають молочну продукцію, овочі, фрукти та інші харчі без дозволу та лабораторного дослідження. У Державній лабораторії ветсанекспертизи кажуть, що чималий ризик отруїтися несуть такі продукти як гриби та чорниця.

До прикладу, вони провели низку лабораторних досліджень цих продуктів на ринку у продавців.

Зокрема вони провели 548 досліджень грибів промислового та дикоростучого походження загальною вагою 14,6 т; чорниці – 64 дослідження загальною вагою понад 6 т. Перевищень вмісту радіонуклідів не виявлено, повідомляє Тернопільська Липа.

Крім того, Тернопільською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини також проведено радіологічні дослідження 3-х проб чорниці з лісових угідь Дубенського району Рівненської області, Бродівського району Львівської області та Шумського району Тернопільської області. Вміст радіонуклідів цезію – до 300 Бк/кг при нормі не більше 500 бк/кг, а стронцію – до 8 Бк/кг при нормі до 50 Бк/кг.

 Фахівці застерігають, що продукти харчування, які недобросовісні продавці реалізовують на стихійних ринках чи на несанкціонованих торгових місцях можуть містити підвищенний вміст радіонуклідів або вирощуватися на територіях, торгівля з яких заборонена.