Головна Новини У Тернопільському ставі виявили корисну водорость і багато молюсків

У Тернопільському ставі виявили корисну водорость і багато молюсків

Перший етап досліджень Тернопільського ставу уже на завершенні. Фахівці дослідили дно водойми і склали її карту, а також здійснили численні аналізи води у ставі. Дослідженні відбуваються в рамках «Програми розвитку тернопільського водосховища «Тернопільський став».

«Відповідно до прийнятої програми розвитку водосховища «Тернопільський став» у нас тривав етап досліджень, – розповів Леонід Бицюра, заступник міського голови. – До 26 травня вони будуть завершені, і потім будуть інженерні роботи. Ми поставили завдання проектантам скласти карту озера з прив’язкою до GPS-координат. Було проведено 1500 замірів спеціальною технікою – сканером – і на даний час вже є карта озера з відмітками всіх глибин, з особливою увагою на ями у районі «Циганки». Оскільки ми готуємо цю територію для облаштування пляжу, то там зроблено щільніше дослідження, там карта більш деталізована. Загалом, виявилося, що зона пристосована для формування пляжу, треба буде тільки вирішити питання порятунку людей на воді. Там є декілька зон, де є значний перепад глибин і вони трохи далі від берега, і сенсу їх закидати немає. Ми їх будемо помічати буйками, щоб люди знали де небезпека. Цієї карти нам достатньо, щоб планувати роботи по реконструкції дна Тернопільського ставу. Задач декілька було: подивитися взагалі що там на дні, друге – це сформувати зону, де треба частково забрати мул – біля дамби і Надставної церкви. Крім цього, було проведено 4500 різноманітних аналізів самої води. Відкриттям для наших науковців із Педагогічного університету, які вже кілька десятиліть спостерігають за озером, стало те, що у зимовий період вода фактично очищається – все осідає на дно. І основні застереження до показників у мулі, а не у воді. Але коли вода нагрівається у весняно-літній період, то всі домішки з мулу піднімаються і насичують водний пласт різноманітними негативними елементами. Також у районі Білого замку виявили швейцарську водорость, яка поглинає багато шкідливих речовин. Зараз наші біологи займають її розведенням і на етапі заселення нових організмів у став її також заселимо. А ще науковці були здивовані великою кількістю різноманітних молюсків у ставі. Молюски здійснюють фільтрацію води і їх наявність свідчить про те, що вода не забруднена.».

Після етапу досліджень розпочнеться робота з очищення ставу. Йдеться про частковий забір намулу із дна та облаштування нафтовловлювачів на ливневих каналізаціях та локальних очисних споруд.

«Нам обов’язково треба вирішити питання ливневих каналізацій – це питання №1 – тому, що в останні роки побутова хімія та інші речовини стали більш агресивними, – продовжує Леонід Бицюра. – І забруднення ставу, яке може відбуватися, матиме гірші наслідки, ніж раніше. Треба забезпечити очистку стоків,які потрапляють в озеро. У програмі передбачено, що ми робимо реконструкцію вловлювачів нафтопродуктів та інших забруднень. З боку центру є три ливневі каналізації і на кожній з них треба поставити влювлювач нафтопродуктів. Щоб покращити очищення дощових стоків необхідні також локальні очисні споруди, а вони потребують певної площі. Проблема в тому, що очисні працюють в період дощів коли функціонує ливнева каналізація і, відповідно є залпове надходження води, і з цим теж треба щось робити. Зараз над цим думають проектанти та інженери.»