Головна Новини У тернопільському парку, на місці зрубаних беріз, висадили тисячу саджанців (Відео)

У тернопільському парку, на місці зрубаних беріз, висадили тисячу саджанців (Відео)

Посадили більше, ніж зрубали. Днями у парку Національного відродження висадили тисячу молодих деревців. На цій ділянці серед старих тополь і сосен приживаються близько сотні саджанців дуба.

Наприкінці лютого у парку масово зрубували дерева. Тоді люди побоювалися, аби зі сухостоєм не нищили живі. Та в об’єднанні парків обіцяли засадити нові породи і слова дотримались. Тепер, на місцях зрубаних беріз і ялин, призвичаюються молоді деревця липи й клену, повідомляє МЕДІАТОР.

– Саджанці вибиралися разом з лісовими господарства, врахувавши те, що береза і ялина у нас відмирають в нас, вибирали такі, у яких коренева система пристована до наших умов, – розповідає завідувач парку Національного відродження Галина Гладинюк.

Висадка нових дерев тернополян тішить.

– Це добре, вирізали, посадили нові – прекрасно, – тернополянин Валерій.

– Ми часто тут гуляємо, добре, що насаджують, ми задоволені, – каже тернополянка Марія.

– Головне, щоб не забудовували, а дерева хай засаджують, – розповідає тернополян Петро.

Цьогоріч на закупівлю саджанців з бюджету міста виділили понад 120 тисяч гривень. Уже висадили півтори тисячі молодих дерев. Серед звичних порід – сотня ексклюзивних: чорна береза, клен японський і залізне дерево.

– На цій ділянці клен японський – нові саджанці на території парку. Дерево цікаве тим, що листя осінню має червоний колір, – розповідає Галина Гладинюк.

Перші три тижні навіть невибагливим деревцям потрібен догляд, кажуть фахівці. Тож щотижня саджанці підливатимуть. За рік липа й клен сягнуть до півметра, дуб росте повільніше. Аби затінком від молодих дерев міг насолоджуватись кожен, містян закликають берегти насадження.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=890H0q_2WbA&w=560&h=315]