Головна Новини У тернопільських лікарнях бракує місць з кисневими точками для важкохворих

У тернопільських лікарнях бракує місць з кисневими точками для важкохворих

У тернопільських лікарнях є місця для хворих із COVID-19, які потребують госпіталізації, однак місць з кисневими точками може забракнути.

Про таку проблему виданню Терміново повідомив головний лікар міської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський.

– У нас є 135 місць для COVID-пацієнтів, сьогодні таких хворих у нас 86, – розповів медик 30 вересня. – Місця у лікарні є, але немає місць з кисневими точками.  Ми готові госпіталізувати пацієнтів у важкому стані, але таких, які не потребують кисню.

Загалом ситуація із пацієнтами COVID-19 непроста, додає Ярослав Чайківський.

– Хворі важкі, з ускладненнями, з двобічними пневмоніями і переважно вони потребують кисневого забезпечення і тривалого серйозного лікування, – зауважує він.

Начальник міського відділу охорони здоров’я Василя Даньчака підтвердив Терміново, що проблема із забезпеченням киснем важкохворих у медзакладах міста справді є, але її намагаються вирішувати.

– Приміром, в другій міській лікарні додатково закупляють кисневі концентратори – це теж вважається кисневою точкою, – говорить начальник управління. – Там купили 3 концентратори і ще очікують на нові. Тобто ситуація – не критична.

В третій лікарні також докупили понад 15 кисневих концентраторів. У лікарні швидкої допомоги точки виходу кисню від центрального киснепостачального балону обмежені, тому що там є важкі хворі, зауважує Василь Даньчак.

– Але ми це питання якраз активно вивчаємо, згідно з міністерським наказом маємо забезпечити кисневими точками 80% ліжок для пацієнтів з COVID, – окреслив ситуацію начальник міського відділу охорони здоров’я.

Станом на 2 жовтня у Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги перебуває 64 хворих на коронавірус. 5 хворих перебуває на кисневій підтримці через маску, 7 – на кисневому концентраторі. 4 людей підключені до ШВЛ. 9 пацієнтів у лікарні – з підозрою на коронавірус.

У Тернопільській міській дитячій лікарні – 11 хворих ( 8 дітей і 3 дорослих) з підтвердженим COVID-19. 8 людей у лікарні – з підозрою на коронавірус.
 У Тернопільській міській лікарні №3 перебуває 39 хворих на коронавірус. 6 пацієнтів перебувають на кисневій підтримці через маску, 12 пацієнтів – на кисневому концентраторі. 2 хворих підключених до апарату ШВЛ. 6 людей у лікарні з підозрою на коронавірус.
 У Тернопільській міській лікарні №2– 24 хворих з підтвердженим COVID-19. 10 хворих перебуває на кисневій підтримці через маску, 2 – на кисневому концентраторі. 1 пацієнт підключений до апарату ШВЛ. 16 людей у лікарні – з підозрою на коронавірус.