Головна Новини У Тернопільський став запустять «зелене порося» за мільйон гривень

У Тернопільський став запустять «зелене порося» за мільйон гривень

Тернопільський став зараз перебуває у періоді заболочення. Якщо нічого не робити, то, за висновками науковців, за п’ять-сім років він може перетворитися на болото. Щоб уникнути цього у міській раді розробили «Програму розвитку тернопільського водосховища «Тернопільський став». Відповідно до неї розпочали роботу над трьома проектами, які допоможуть очистити водойму.

«Зараз проектанти працюють одночасно над трьома проектно-кошторисними документаціями, – розповів Леонід Бицюра, заступник міського голови – Це реконструкція нафтоуловлювачів на ливневих каналізціях, поглиблення ділянок озера в окремих частинах та вирівнювання біологічного складу озера: боротьба із синьо-зеленими водоростями, доселення корисних бактерій і водоростей, риб. Було декілька спроб зарибнення ставу і вони закінчувалися невдачею тому, що риба гинула через відсутність достатньої кількості кисню у воді, наявності токсичних речових у товщі води, відсутність належної циркуляції пластів води, через що унизу утворюється мертва зона. У період підготовки цих проектів буде проведено більше 1000 аналізів на хімічний, біологічний, фізичний склад і води, і мулу Тернопільського ставу. Для проектантів вже виділено перше фінансування. У кінці квітня-на початку травня будемо мати перші проектні рішення, які покажуть з чого нам починати, і як триватиме ця робота. Спускати озеро не будемо, тому що для його наповнення знадобиться сім або більше років. Коли матимемо карту дна, то проведемо очистку придамбової території на відстані 20 метрів від дамби, щоб забрати сміття і намул нанесений туди роками, а потім працюватимемо над вирівнюванням біологічного стану водойми.».

Збагачувати киснем товщу води у ставі планують за допомогою фонтанів, а боротися із синьо-зеленими водоростями та іншими шкідливими речовинами будуть спеціальні бактерії.

«Щоб забезпечити аерацію води облаштуємо вздовж Набережної фонтан, – зазначає Олег Соколовський, начальник управління ЖКГ, благоустрою та екології. – Він буде йти від Острова кохання по містку і вздовж берега аж до старого фонтану, по всій набережній лінії. Через кожні 20 метрів будуть сопла і з них на 20 метрів битиме вода. За попередніми розрахунками на це треба 8 мільйонів гривень. За допомогою фонтану і «зеленої свині» ми вирішимо проблему цвітіння. «Грін піг» – це американська компанія з виробництва бактеріальних продуктів, яка вирощує бактерії за унікальною технологією. Ці бактерії очищують будь-які водойми. Вони з’їдають всі шкідливі речовини. Їх запускають у став і гарантія від 3 до 5 років, що водойма буде чистою і проблем не буде. Бактерії, які все знищили не мають що їсти і вмирають самі, і через три-п’ять років треба запускати нові. На людей, тварин і навколишнє середовище ці бактерії не мають жодного впливу. Нам ця ідея цікава, другий рік з цією організацією працюємо. Для прикладу вони у гідропарку показали, як працюють бактерії: за 15 днів одне із зарослих синьо-зеленими водоростями озерце було чисте. Але до ставу ми їх ще не допускаємо, треба все ретельно перевірити. Така технологія коштуватиме нам мільйон гривень.».