Головна Новини У Тернополі і Нагуєвичах відзначили 163 річницю від дня народження Івана Франка

У Тернополі і Нагуєвичах відзначили 163 річницю від дня народження Івана Франка

У Тернополі по-особливому відзначили 163-ю річницю від дня народження видатного українського письменника і політичного та громадського діяча Івана Франка. На майданчику біля пам’ятника Каменяреві в центрі міста відбулася мистецька імпреза «Франкові сліди в Тернополі», пише Україна молода.
Як повідомив журналістам автор і ведучий програми, відомий тернопільський поет Олег Герман, захід такого формату відбувся вперше. У різні роки свого життя Іван Франко не раз бував у Тернополі, зустрічався з місцевою елітою, гімназистами, жителями навколишніх сіл, творив, працював, відпочивав. Щоб розповісти тернополянам про сторінки життя Каменяра, пов’язані з їхнім містом, і була підготована тематична імпреза, під час якої звучали розповіді про його життя, цитати, вірші і пісні.
«Сама постать Івана Франка і його творчість є поліфонічною, — розповів начальник управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради Олександр Смик. — Тому й вирішили, окрім традиційного вшанування, підтримати ініціативу обласної організації Національної спілки письменників України, дитячої хорової капели «Зоринка» та муніципального Галицького камерного оркестру, аби вони презентували спільну програму на честь славетного поета».
Тим часом на Львівщині цьогорічний день народження Івана Франка відзначають упродовж тижня. Програма святкування, організована музеєм «Дім Франка», включає, зокрема, презентації книг (праці Володимира Чистуха «Франко і Гузар: єднання поколінь» та другого тому польськомовної публіцистики Івана Франка), урочисте нагородження лауреатів премії імені Франка в галузі інформаційної діяльності, урочистий концерт і навіть розкриття невідомих раніше сторінок життя Каменяра, пов’язаних з його перебуванням на віллі Central у Хорватії. Заходи відбуваються і в Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» на малій батьківщині автора «Каменярів», «Мойсея», «Лиса Микити» та іншої розмаїтої спадщини, яка поміщається у 100 томах.