Головна Новини У Тернополі шукають найбільшого хруня

У Тернополі шукають найбільшого хруня

Активісти тернопільського «Автомайдану» шукають серед депутатів Верховної, обласної та міської рад  хрунів.

– Сьогодення вимагає від громадян більшої активності в суспільно-політичному житті країни. Ось і ми вкотре долучаємося до цих процесів. Ідею проекту «Хрунь Тернопільський» запропонував один із професорів Тернопільщини, а ми її узагальнили і намагаємось реалізувати. «Хрунь» має два вектори реалізації:

з одного боку – це номінація антирейтингу депутатів Тернопільщини, яка об’єктивно присвоюватиметься тим, хто зрадив свого виборця. Така нагорода, звісно, є в певній мірі ганебною та образливою. Разом з тим, це не є нашою головною метою.

Інший бік проекту показує справжність наших намірів – підвищити відповідальність депутатів до наданих їм повноважень виборцем,- каже автор проекту Павло Іванечко.

Так  у рамках проекту «Хрунь Тернопільський» будуть обрані номінанти для нагородження званнями «Хрунь Тернопільський Тернопільської міської ради», «Хрунь Тернопільський Тернопільської обласної ради» та «Хрунь Тернопільський Верховної ради України» – таким чином три хруні у кожному виборному органі, до яких делегують кандидатів.

Якщо говорити про депутатів місцевих рад, то, за словами Павла, чи не найважливішим їхнім обов’язком, відповідно до ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» та ЗУ «Про органи місцевого самоврядування», є відвідування сесій відповідної ради, участь у комісіях, активність тощо. Тому оцінювання кандидатів за перше півріччя 2016 р. відбуватиметься за інформацією, як обранець виконує свої обов’язки депутата, наскільки переймається проблемами свого виборця. А незалежна експертна група прийматиме остаточне рішення щодо «переможців проекту».

– Крім цього, пропуски сесій та засідання комісій, відповідно до законодавства, можуть бути підставою для дострокового припинення повноважень депутата, саме тому в першу чергу ми аналізуємо дисципліну депутата за виконанням цих обов’язків. Намагаємося зробити проект найбільш відкритим, щоб у громадськості не виникало сумнівів щодо заангажованості вибору переможців антирейтингу. Ми створюємо експертну групу, яка складатиметься з журналістів та громадських діячів. Водночас будемо спілкуватися з самими депутатам, щоб з’ясувати, які проблеми виникають у них та що заважає їм виконувати власні обов’язки, а також і з виборцями,- стверджує активіст.

До речі, першого хруня активісти шукатимуть серед депутатів Тернопільської міської ради. Роблять усе публічно. Навіть запросили до діалогу голів усіх фракцій та секретаря ради, аби ті пересвідчились, що просто так ніхто називати хрунем нікого не буде. Це, мовляв, має бути «чесно зароблений» статус. Також «автомайданців»  планують визначитись із результатами до чергової сесії ради, аби вручити «нагороду» привселюдно.  До слова, статуетку для переможців також хочуть оформити у формі хруня.

Тетяна Колеснік
Джерело: Тижневик “Номер один”