Головна Новини У Тернополі хворих на COVID лікують безкоштовно. Правда чи міф?

У Тернополі хворих на COVID лікують безкоштовно. Правда чи міф?

Міністерство охорони здоров’я обіцяє контролювати, щоби пацієнт із COVID-19 потрапляв до лікувальної установи та мав абсолютно повне забезпечення лікарськими засобами. Симптоматичне лікування та в разі потреби специфічне пацієнту повинно надаватися безкоштовно, про це заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, пише Номер1

Національна служба здоров’я передбачила тариф для оплати роботи закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим на коронавірус. Як повідомив заступник голови адміністрації Ігор Гайдук, лікування хворих на коронавірус здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів та благодійних надходжень. За інформацією пана Ігоря, вартість лікування одного хворого на «ковід-19» на день в інфекційному відділенні анестезіології та інтенсивної терапії (реанімація) становить 7435,65 грн., в інфекційному відділенні – 5019,54 грн. Відтак допомога пацієнтам, хворим на цю недугу та інші інфекційні захворювання, повинна надаватися безкоштовно.

Журналісти «Номер один» поцікавились у тернопільських лікарнях, як проходить лікування та чи справді люди не оплачують медичних послуг та ліків.

– За період з 26 березня до 13 квітня в інфекційному відділі проліковано 11 хворих з підтвердженим діагнозом «Ковід-19» з них семеро дітей та четверо дорослих. Станом на 13 квітня всі хворі виписані, підозру з однієї дитини знято. Серед виписаних хворих, повне клінічно-лабораторне одужання у двох дітей та двох дорослих. Інші пацієнти виписані клінічно здоровими, перебувають на самоізоляції вдома, під наглядом дільничих педіатрів та сімейних лікарів. Контрольні ПЛР – дослідення мазків із носа та ротоглотки їм будуть проведені амбулаторно у визначені дати. Після отриманих від’ємних результатів, пацієнти будуть на самоізоляції. У понеділок 13-го квітня виписалися дві мами та дві дитини, у однієї матері та її дитини контрольні ПЛР мазків з носа та ротоглотки двічі від’ємні. Лікування пацієнтам надавалося, та надаватиметься  у повному обсязі. До прикладу, дитина, котра перебувала у реанімації, успішно пішла на поправку, та з часом виписана додому. Виписка пацієнта відбувається після лабораторного підтвердження, що коронавірусної інфекції не виявлено. На сьогодні ліки, котрі використовуються для надання допомоги пацієнту із цим захворюванням, покривають за рахунок субвенції, яка була виділена у I кварталі, та за рахунок міської ради (виділили значну частину коштів). Із 1 квітня виділення медикаментів здійснюється за кошт закладу. Про це говорить договір із НСЗУ. Кошти виділятимуться авансом із 5-го по 10-те число кожного місяця. Якщо відбуватиметься затримка кошів, то у нас є власні, які виділила міська рада. Тому пацієнт отримує все необхідне для лікування. Національна служба здоров’я компенсує всі витрати, які понесла лікарня на забезпечення кожного пацієнта. Реформа, котра вступила в дію, – це одна із форм страхової медицини. Тобто держава за свій кошт готова оплатити медичні послуги в лікувальних закладах кожному громадянину, який має підписану декларацію, – прокоментував керівник Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Андрій Артимович.

Андрій Іванович сподівається, що кількість хворих на коронавірусну інфекцію не збільшиться. Однак у разі чого, за словами пана Артимовича, лікарня укомплектована всім необхідним, аби вчасно та оперативно виконати свій обов’язок.

А як із фінансуванням у Тернопільській лікарні швидкої допомоги? Нещодавно лікарня від благодійників отримали три монітори добового спостереження. Це обладнання дозволяє відслідковувати самопочуття хворих на коронавірус (робота серця, пульс, тиск). Від «Карітасу» лікарня отримала миючі засоби. Пральні машини також до лікарні поступили від небайдужих людей. Така ініціатива дуже розчулює працівників лікарні. Медики вірять, що лише пліч-о-пліч з небайдужими зможуть подолати цю недугу.

– Лікарня швидкої допомоги має достатньо коштів, аби забезпечити пацієнтів медикаментами. Їх виділено із державного та місцевого бюджетів. Тому наша установа забезпечена на 100%. Пацієнт, у якого підтверджено «ковід», і ті, які перебувають на стадії обстеження (чекають підтвердження), забезпечені лікуванням повністю, – розповів директор Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський.

Станом на 14 квітня у лікарні шкидкої допомоги перебувають 14 пацієнтів із підтвердженим діагнозом коронавірусної хвороби та один пацієнт на стадії обстеження й лікування. Також стало відомо, що із м. Збараж до міської лікарні везуть, ще одного пацієнта із підтвердженим діагнозом коронавірус. Таким чином, буде 15 хворих, які потребують лікування, доповнив пан Чайківський.

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10 ранку 14 квітня в Україні 3372 лабораторно підтверджені випадків COVID-19, з них 98 летальних, 119 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 270 нових випадків.

На Тернопільщині за останню добу зафіксували 7 нових випадків. Згідно з даними обласного лабораторного центру в області 280 випадків COVID-19, 5 – летальних, 8 людей – одужали.

Соломія Вершигора