Головна Новини У Тернополі три дні триватиме фестиваль «КіноХвилька»

У Тернополі три дні триватиме фестиваль «КіноХвилька»

Дитячі фільми, мультфільми і телепередачі, зустрічі із мультиплікаторами і письменниками, майстер-класи, презентації фільмів, передач, книг, телестудій та кастинг на роль у дитячому фільмі. Усе це відбудеться під час Першого Всеукраїнського фестивалю дитячого кіно, анімації і телебачення. Триватиме він із 7 до 9 квітня у Палаці кіно та українському домі «Перемога».

«Минулого року ми започаткували «Кінохвилю», яка всі свої проекти реалізує за підтримки Державного агентства з питань кіно і Національної спілки кінематографістів України, – каже Леонід Бицюра, заступник міського голови. – Нам вже вдалося багато зробити проектів і черговий наш спільний проект пов’язаний з дитячим телебаченням і кіно. У зв’язку із прийняттям закону України «Про підтримку кінематографії в Україні» відкриваються нові можливості для створення фільмів, програм, анімації, в тому числі і в дитячому сегменті, оскільки фактично 100% витрат на дитячі продукти будуть повертати з державного бюджету. Це добра мотивація для створення таких продуктів. Для нашого фестивалю ми залучили грантові кошти Програми національних обмінів за фінансування ЄС і Національного фонду підтримки демократії США. Нам вдалося створити цікаву триденну програму і запросити знаних гостей. Запрошуємо і тернополян до створення професійних середовищ сценаристів, режисерів, акторів. Наприклад, в рамках цього фестивалю відбудеться кастинг дітей віком 10-13 років на ролі у фільмі Анатолія Матешка «Гаврик».

Участь у фестивалі візьмуть гості з Києва, Запоріжжя, Харкова, Івано-Франківська. У перший день відбудеться презентація «Першої дитячої телешколи» із Запоріжжя. Її директор Інна Пенчук проведе майстер-клас «Що таке дитяче телебачення і як його творити?». Другого дня режисер і художник-мультиплікатор Степан Коваль, автор мультфільму «Моя країна – Україна», проведе майстер-клас «Анімаційний сторітелінг: режисура і творення персонажу». Також цього дня відбудеться презентація Дитячої студії телеведучих «Веселка TV» з Києва і майстер-клас головного редактора студії Станіслава Гнутова «Готуємось до зйомок у телевізійних програмах». Третього дня запланована зустріч із режисером-мультиплікатором «Укранімафільму» Людмилою Ткачиковою. Буде презентація Школи кіно і телебачення «Дитятко» з Харкова. Мультиплікатор цієї школи Світлана Дахіна проведе майстер-клас «Як народжується мультфільм?». А Роман Дзвонковський із Івано-Франківська проведе анімаційну майстерню для дітей. Крім цього у програмі багато мультфільмів та фільмів для дітей.

Візьмуть участь у фестивалі і тернопільські творці телепрограм для дітей із ТТБ, TV-4, ІНТБ та юні мультиплікатори.

«Півтора року я працюю з мультиками, разом з дітьми пробуємо творити дитячу анімацію, – розповіла Олена Мудра, мультиплікатор, член ГО «Творче об’єднання «Кінохвиля». – На базі Тернопільського обласного комунального центру науково-технічної творчості школярів та учнівської молоді ми знайшли внутрішні резерви, комп’ютери, і створили студію «Руда миша», де діти творять мультфільми. На фестиваль до нас приїде мультиплікатор з Харкова Світлана Дахіна, яка приїжджала до нас минулого року. Тоді ми провели акцію «Три мультидні» і долучили до створення мультику слабочуючих дітей. Тепер вони продовжують робити мультфільми з нами. На фестивалі презентуємо їх мультфільм «Квіти весни» і ще цікавий мультфільм, який зробив хлопчик з вадами здоров’я «Соловейко з одним крилом». Мультиплікація важлива для дітей, які трішки обмежені у своїх можливостях. Вони чудові мультиплікатори, гарно малюють, вміють досягати своєї мети. Це може дати їм поштовх до того, чим займатися у майбутньому. А взагалі це дуже позитивний напрям творчості, коли ти бачиш готовий продукт, створений власними силами від А до Я.».

7 і 9 квітня фестиваль розпочинатиметься о 12.00, а 8 квітня – о 10.00. Вхід на всі заходи – безкоштовний. Кастинг на роль у фільмі «Гаврик» проходитиме в українському домі «Перемога» 8 квітня з 14.00 до 18.00, а 9 квітня – з 12.00 до 15.00.

Організаторами фестивалю виступили громадська організація «Творче об’єднання «Кінохвиля», Тернопільська міська рада, Асоціація регіонального розвитку міжнародного співробітництва Тернопільщини «Стратегія успіху», Державне агентство з питань кіно, Національної спілки кінематографістів України.