Головна Новини У Тернополі студенти можуть залишитися без пільги на проїзд

У Тернополі студенти можуть залишитися без пільги на проїзд

Ввести в дію електронний квиток мають намір у Тернополі з першого жовтня. Електронний квиток – це пластикова картка персоніфікована або неперсоніфікована, якою розраховуватимуться за проїзд у громадському транспорті. Персоніфіковані електронні квитки «Соціальна кратка тернополянина» виготовляють для пенсіонерів безкоштовно, а для всіх інших – за 57 гривень. Якщо пасажир, який має право на пільговий проїзд не матиме такої картки, то він повинен буде платити повну вартість проїзду.

Частина пенсіонерів та школярів, які заповнили анкети на виготовлення електронного квитка, незабаром отримають їх. А от ситуація зі студентами проблематична.

«Два тижні тому ми направили до ректорів вищих навчальних закладів Тернополя листи з проханням посприяти тому, щоб студенти оформили анкети-заяви на отримання електронних квитків «Соціальна картка тернополянина», – розповів під час засідання виконкому Ігор Мединський, начальник управління транспорту, комунікацій та зв’язку. – Але я маю дані, що виші не реагують на те, щоб допомогти студентам їздити по дві гривні у громадському транспорті, а не за готівку, коли буде двох і трьохрівневий тариф. Що стосується шкіл, то там справи трохи кращі.».

Міський голова Сергій Надал зазначив, що студенти самі вирішують виготовляти їм електронні квитки чи ні, але якщо їх не матимуть, то будуть оплачувати за проїзд вдвічі більше.

«Через відділ комунікації міської ради повідомте, що через небажання керівництва вузів студенти будуть їздити по завищеній платі, – сказав Сергій Надал. – Студенти мають пільгову оплату за проїзд тому що є рішення міської ради, яка компенсує проїзд за рахунок коштів міського бюджету. Є визначені правила проїзду – електронний квиток. Дотримуються правил – мають пільгу, не дотримуються – платять у два рази більше. Це їхнє право, це демократія, ми нікого заставляти не будемо.».

Дворівнева система оплати за проїзд стартує також з першого жовтня. Це означає, що у тролейбусах і маршрутках можна буде оплатити проїзд електронним квитком або готівкою. Але розрахунок готівкою буде на гривню дорожчим – 4 гривні у тролейбусі та 5 гривень у маршрутці. Звичайні тернополяни, і ті пільговики, які ще не встигли виготовити персоналізований електронний квиток «Соціальна картка тернополянина», до кінця року зможуть користуватися неперсоналізованим електронним квитком. Його можна буде придбати за 20 гривень у пунктах продажу – у кіосках на зупинках. Поповнивши цей квиток на бажану суму можна буде їздити за 3 і 4 гривні у громадському транспорті до кінця 2017 року. А з січня 2018-го буде діяти трьохрівнева система: по «Соціальній картці» для студентів – по дві гривні, для пенсіонерів – безкоштовно, для звичайних тернополян – 3 гривні у тролейбусі і 4 – у маршрутці. По неперсоналізованому електронному квитку проїзд коштуватиме 4 гривні у тролейбусі і 5 – у маршрутці. Хто не матиме електронного квитка буде розраховуватися готівкою по 5 гривень у тролейбусі і 6 – у маршрутці.

Подати анкети на виготовлення електронного квитка «Соціальна карта тернополянина» можна у навчальних закладах, Центрі надання адміністративних послуг, управлінні соціальної політики міської ради та ЖЕКах. Термін виготовлення персоніфікованого електронного квитка – до 20-ти робочих днів.