Головна Новини У Тернополі стартує масштабний проект з озеленення міста

У Тернополі стартує масштабний проект з озеленення міста

У міській раді Тернополя затвердили проектну документацію «Схема озеленення міста», яка виконана ДП «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М. Білоконя». Згідно даного проекту у Тернополі планують створити 11 нових територій зелених насаджень. Загальна площа ДОДАТКОВОГО озеленення міста буде становити майже 59 гектарів.

Де з’являться нові сквери та парки

«Схема озеленення міста» пройшла необхідне узгодження, прийнята та розпочинає виконуватися. Відповідно до проектної документації, у Тернополі першочергового буде проведено інвентаризацію існуючих зелених насаджень усіх категорій в межах населеного пункту та висадження нових дерев, кущів, газонів та квітників. Загальна площа зелених насаджень становитиме 40% від усієї території міста Тернополя», – розповів міський голова Сергій Надал.

Проектом пропонується створення 11 нових об’єктів зелених насаджень загального користування на площі 58,84 га. Нові сквери з’являться на: вул. Текстильній, вул. Спортивній, на просп. Злуки, нові зелені зони будуть облаштовані також на вул. Коновальця, вул. Стадникової, біля пам’ятного знаку Ярослава Стецька, на вул. Юності, вул. С. Будного, а у Пронятині та на перетині вулиць Київська та Тарнавського з’являться нові парки.

Зелені зони складатимуть 40% площі Тернополя

Спеціалісти «ДІПРОМІСТО» провели власну презентацію і покроково пояснити, як буде втілюватися у життя проект з озеленення, а найголовніше, якою буде «зелена площа» Тернополя.

1. Проведення першочергової інвентаризації існуючих зелених насаджень усіх категорій у межах населеного пункту відповідно вимог «Правил утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів».

2. Розширення площ зелених насаджень загального користування до 697,04 га (загальноміського значення 525,26 га (466,42 га існуючих + 58,84 га проектних); житлових районів 171,78 га (110,76 га існуючі + 61,02 га проектні)) або 30,31 м2/особу, що у півтора рази перевищує нормативні потреби (19 м2/особу). З урахування забудови резервних територій показник площі зелених насаджень загального користування становитиме 881,48 га.

3. Збільшення площі зелених насаджень обмеженого користування. Орієнтовно до 483,75 га та 531,13 га з урахуванням резервних територій.

4. Створення системи зелених насаджень спеціального призначення та доведення їх площі у загальній системі зелених насаджень у межах міста близько 459,07 га.

Таким чином, проектом передбачається масштабне забезпечення рівня озеленення території міста. Зокрема, з урахуванням сучасного стану озеленених територій міста та проектних рішень щодо перспектив озеленення території міста, загальна площа зелених насаджень у межах міста становитиме 1958,68 га. А це приблизно 40% від загальної площі Тернополя. Отже, наше місто, дійсно, повертає собі статус зеленої столиці України.

Нагадаємо, 17 квітня цього року небайдужі тернополяни зареєстрували електронну петицію на сайті міської ради, у якій пропонувалося створити в Тернополі ще одну паркову зону. І вже за місяць питання було вирішено позитивно – у Тернополі з’явиться ще один парк і тернополяни зможуть у ньому відпочивати, а також приймати гостей з усього міста. Нова зелена буде створена біля дачних ділянок, які знаходяться у мікрорайоні «Північний», у районі вулиць Київська – Тарнавського. Ці ділянки намагалися викупити забудовники, але міська влада адміністративним рішенням зупинила цю процедуру. Тепер тут буде зелена зона для відпочинку, а не бетонні багатоповерхівки. 

Віра Сотник