Головна Новини У Тернополі споруджують новий кафедральний собор

У Тернополі споруджують новий кафедральний собор

Кафедральний собор святих рівноапостольних Костянтина і Єлени – головної святині Тернопільської єпархії української православної церкви Київського патріархату будують на розі вулиці Київської та Тарнавського. На якому етапі триває будівництво, побачив Святійший Патріарх Філарет. Він також провів там молебень за будівничих.

Нагадаємо, закладення першого каменю під будівництво цього кафедрального собору, звершив саме Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет 30 жовтня 2016 року.

Водночас, перебуваючи на місці здійснення будівництва, Святійший поспілкувався з журналістами та роз’яснив, що означає відмінна незаконної анафеми для української церкви.

«Відміна незаконної анафеми означає, що всі наші хіротонії єпископські, священицькі – законні. Тобто ми віднині нічим не відрізняємося від архієреїв московського патріархату. Вони канонічні і ми канонічні. Тільки ми українська церква в українській державі, а вони – московська церква», – зазначив Патріарх.

У зв’язку із наданням Україні Томосу та визнання єдиної православної церкви богослужбова мова, за його словами, принципово повинна бути українська. Українською повинні здійснюватися й проповіді. Але з іншого боку, як наголосив Святійший, будуть допускати і церковнослов’янську мову і проповідь російською мовою. «Утиску по відношенню до богослужільної мови не буде», – зауважив він.

Крім того, згідно із рішенням священного синоду дійсні хрещення, вінчання, відспівування, які були здійсненні українською церквою київського патріархату. «Це все було дійсне й раніше. Бо рішення, яке прийняв Синод, визнає дійсніть української церкви від початку, коли на неї було накладено анафему.  Ми завжди вважали, що всі ці анафеми нічого не варті», – додав Патріарх Філарет.