Головна Новини У Тернополі скандал: ребілітаційний центр підозрюють у викраденні людей

У Тернополі скандал: ребілітаційний центр підозрюють у викраденні людей

Тишком-нишком у Тернополі розслідують справу, яка заслуговує на статус сенсації далебі не містечкового штибу. Активні слідчі дії ведуть щодо діяльності реабілітаційного психокорекційного центру «Твоя незалежність». Посадовців центру підозрюють у… викраденні людей, пише Свобода

Наприкінці червня у соціальних мережах промайнула інформація про те, що у стінах обласної психоневрологічної лікарні проводять обшуки. Що саме відбувалося і у зв’язку з чим – офіційних повідомлень не було. Зі своїх джерел редакція довідалася, що здійснювали обшуки в одному лікарському кабінеті, а також в аптеці при лікарні. Згодом стало відомо, що отой лікар (чий кабінет обшукували) нібито має стосунок до реабілітаційного психокорекційного центру «Твоя незалежність». Цей заклад помпезно відкрили у 2016 році – за участю священнослужителів, представників громадськості, посадовців. Заснував центр чоловік не місцевий – говорив по-російськи. Звати його Денис Козаченко. Та й центр зареєстрований як юридична особа у Києві.

Чому виник інтерес до появи такого закладу? Йшлося про реабілітацію алкоголіків і наркозалежних. Досі на теренах області не було чогось подібного, ну, звісно, окрім лікарняних закладів чи приватних кабінетів психологів, наркологів, психотерапевтів. У центрі люди мали проживати, перебувати на повному раціоні і заодно отримувати курси з психокорекції. Просто кажучи, залежних мали відучувати від залежностей, приводити до тями, адаптувати до навколишнього життя. Місія, безперечно, благородна і суспільно корисна. Хто має вдома алкоголіка чи наркомана, той, напевно, знає, що це чорна біда і… безнадія. А у цьому закладі давали надію: пропащий повернеться додому нормальною людиною.

Спочатку центр містився у с. Біла Тернопільського району, а згодом переїхав у просторий будинок на триста квадратних метрів та з 12 сотками присадибної ділянки у селище Велика Березовиця.

І ось, як лише тепер стало відомо, 13 березня цього року за заявами двох реабілітантів (так називають у центрі своїх підопічних) поліцейські завели кримінальне провадження за частиною 3 статті 146 Кримінального кодексу: незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинені організованою групою, або такі, що спричинили тяжкі наслідки. За таке діяння передбачено позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Заявники повідомили, що їх проти волі забрали з дому і завезли у центр, фактично викрали.

Варто нагадати, що в Україні заборонено примусове лікування від алкоголізму та наркоманії. Лише з доброї волі людина має лікуватися. Добре це чи зле – точаться гострі дискусії. Примусове лікування передбачено лише для тих, хто вчинив злочини. Відповідно до Кримінального кодексу, примусове лікування може бути застосоване судом, незалежно від призначеного покарання, до осіб, які вчинили злочини та мають хворобу, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб. Тобто, законодавець встановив як підстави сукупність юридичного та медичного критеріїв: наявність у діянні винного ознак складу злочину; наявність у особи хвороби, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб. Відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров’я, до соціально небезпечних захворювань належать туберкульоз, психічні, венеричні захворювання, СНІД, лепра, хронічний алкоголізм, наркоманія.

Отож, якщо алкоголік чи наркозалежний вчинили злочин, їх можна примусити до лікування, а примусу для людей, які не порушили закон, не існує.

Активні слідчі дії у розслідуванні згаданого кримінального провадження розпочали аж наприкінці червня. Обшуки, виїмки, арешти майна, призначення експертиз.

На час проведення цих дій у центрі на реабілітації перебували 17 осіб. Що поліцейські виявили, вилучили? Відомо, що у лікаря з психоневрологічної лікарні вдома вилучили якісь пігулки, ампули, щоправда, небагато. Його підозрюють у тому, що виписуючи рецепти на підставних осіб, він передавав психотропні та наркомісткі препарати у центр «Твоя незалежність». Чи матимуть ці підозри підтвердження, покаже час.

Накладено арешт на будинок, в якому міститься центр, земельну ділянку як на місце вчинення злочину. Також, відповідно до судових ухвал, накладено арешт на автомашину, якою перевозили нібито з примусу людей. Та й на багато чого іншого: кошти, оргтехніку, документи, банківські картки…

Наразі у поліції не коментують свої дії. Керівник прес-служби обласної поліції Сергій Крета повідомив, що справу передали для розслідування новоствореному підрозділу детективів. Десь за тиждень у поліції будуть готові надати коментар.

Я поспілкувалася телефоном з Денисом Козаченком. Він відрекомендувався засновником центру «Твоя незалежність». Директором закладу є інша особа. Так от, пан Козаченко вважає, що ця розправа з центром сталася через те, що відмовився платити «данину» – нібито від нього поліціянт вимагав тисячу доларів у місяць. На відмову почув погрози. Начебто ця розмова відбулася наприкінці 20017-го, а у березні завели кримінальну справу.

Також Денис Козаченко заперечує звинувачення у тому, що людей викрадали, – кожна людина писала заяву про прийняття її на реабілітацію.

Скільки вартує перебування у центрі? На сайті закладу я такої інформації не знайшла. Засновник каже: починаючи від шести тисяч гривень у місяць. У середньому платять по вісім тисяч, у тому числі за проживання, харчування, психокорекційні послуги.

Також поцікавилася, чи є Козаченко медиком або психологом, якщо взявся за таку справу. І, власне, чому у Тернополі. Співрозмовник відповів, що сам колись був наркозалежним, бував в аналогічних реабілітаційних центрах. Уже сім років, як не п’є, не курить, не вживає наркотиків. Відтак добре знає проблеми таких людей. А Тернопіль, за його словами, має дуже великі проблеми з наркоманією. Я здивувалася: наше місто, порівняно із, скажімо, південними чи східними регіонами, доволі спокійне у цьому сенсі. Він заперечив.

Нині у центрі перебуває лише п’ятеро людей. Після того, як усіх 16 чи 17 привезли у відділення для пояснень, вони розбіглися – не повернулися у реабілітаційний центр. Пан Козаченко каже, що четверо досі навіть додому не повернулися.

Також він сказав, що центр безкоштовно проводив реабілітацію учасників АТО – двох чи трьох. Вони лікувалися від алкогольної залежності.

«Ще два тижні перед обшуками у нас проводили засідання «круглого столу» стосовно проблем наркоманії – були присутні представники поліції. Навіть домовилися, що поліцейські та реабілітанти зіграють футбольний матч. Це мало відбутися 26 червня. Але цього дня до нас прийшли з обшуками», – зазначив він.

Денис Козаченко анонсував: незабаром будуть телесюжети на центральних каналах про те, як знищують реабілітаційний центр.

Можна припустити, що у поліції є не менш переконливі аргументи щодо достатності підстав для кримінального переслідування. Отож, почекаємо на коментар. А наразі «викрадачі людей чи рятівники» нехай буде під знаком запитання.

Ольга КУШНЕРИК