Головна Новини У Тернополі сильно здорожчає громадський транспорт

У Тернополі сильно здорожчає громадський транспорт

З першого листопада тернополянам доведеться платити більше за користування громадським транспортом. Якщо раніше діяла дворівнева система оплати, то з наступного місяця діятиме трирівнева. Найдешевшим проїзд буде для власників персоналізованого електронного квитка «Соціальна картка тернополянина». Для пенсіонерів, які мають таку картку, проїзд залишається безкоштовним. Рішення про підняття тарифів на проїзд у тролейбусах та маршрутках прийняли 30 жовтня на черговому засіданні виконавчого комітету міської ради.

Начальник управління транспорту, комунікацій та зв’язку Ігор Мединський повідомив, що для тих, хто має «Соціальну картку тернополянина» проїзд у тролейбусі коштуватиме 5 гривень, у маршрутці – 6 гривень. На гривню більше платитимуть власники неперсоналізованого електронного квитка, а також тернополяни, які розраховуватимуться банківською карткою або за допомогою мобільного телефону, відповідно, 6 і 7 гривень. Оплата готівкою у тролейбусі становитиме 8 гривень, у маршрутці – 9 гривень. Для студентів та школярів, які мають «Соціальну карту тернополянина», квиток у тролейбусі коштуватиме 2,50 гривень, у маршрутці – 3 гривні.

Міський голова Сергій Надал зазначив, що вказані тарифи розглянули та погодили в управлінні економіки.

«На жаль, ми не можемо зробити тариф менший, ніж 5 і 6 гривень, – сказав Сергій Надал. – Він не покриває повністю збитків, але дасть можливість деякий час громадському транспорту ефективніше функціонувати. Наголошую, що ми хочемо максимально вивести готівку з обігу у громадському транспорті. Готівка, яку зараз отримують водії маршруток є «чорною», вона не оподатковується, не впливає ні на зарплату, ні на економіку, ні на податки у Тернополі. Тільки картка тернополянина пробивається офіційно перевізниками, готівка перевізником не пробивається. Це не легалізовані кошти, які пішли в тінь. Ми сподіваємося, що тернополяни будуть свідомими, оформлять «Соціальну картку тернополянина» і будуть платити по шість гривень для того, щоб не давати готівки перевізникам впринципі. Іногородні можуть користуватися неперсоніфікованим електронним квитком, банківською карткою або оплачувати проїзд за допомогою мобільного телефону.».