Головна Новини У Тернополі сезон ремонтів – в активній фазі

У Тернополі сезон ремонтів – в активній фазі

На магістральних дорогах, поблизу зелених зон, у дворах та на територіях навчальних закладів Тернополя останнім часом можна побачити чимало спецтехніки та робітників. Так виглядає «сезон ремонтів» 2018 року у місті. Мерія Тернополя з врахуванням пропозицій та побажань жителів, активно впроваджує план з реставрації житлового фонду, об’єктів благоустрою, доріг та тротуарів, спортивних об’єктів тощо.

«Усім не вгодиш», але оновити місто треба

З одного боку тернополяни хочуть жити в комфорті та затишку, бо з цього приводу до міської ради постійно надходять звернення, листи, петиції. З іншого – не раз чуєш від містян нарікання, мовляв від ремонтної техніки на дорогах занадто багато пилу і додаткові затори. 

Тут справедливо зауважити, що в мерії «не самі собі вигадують», що, коли і де ремонтувати. В основі плану різних видів ремонтних робіт лежать звернення громадян, пропозиції управління житлово-комунального господарства та результати обговорень профільних комісій. Щороку з урахуванням того, скільки є коштів в міській скарбниці – формуються та затверджуються титульні списки ремонтів. Так і тільки так, можна витрачати фінанси розумно, а громада в свою чергу має можливість контролювати процес та якість. 

Щодо останнього, то дням соцмережі буквально заполонили повідомлення та жахання з приводу того, що після дощів «попливли» дороги. Але паніка в даному випадку – зайва!

«Турбування тернополян цілком можна зрозуміти. Адже вони як члени громади фактично виступають замовниками, і в праві вимагати якості виконання ремонтних робіт. Організовує процес – міська рада, а виконавцем є відповідні підрядні організації. Усі вони проходять через тендерні процедури, виграє той – хто пропонує найдешевше співвідношення «ціна/якість». Тобто маємо абсолютно прозору та контрольовану схему. Зараз звертаємо також увагу на те, щоб застосовувалися новітні технології, які гарантуватимуть довгостроковий результат. Адже наша мета – капітальний, а не «косметичний» ремонт міста», – зазначає міський голова Тернополя Сергій Надал.

При цьому він наголошує на особливо важливому моменті: саме підрядник несе відповідальність за якість ремонту. «Якщо виявлені будь-які недоліки в роботі, то підрядник у 100% випадків усуває їх виключно власним коштом. Крім того, з недобросовісними організаціями в майбутньому мерія угод не укладає. Це моя принципова позиція», – наголошує мер Тернополя.

Комфортне життя починається з дворів

Красивим та затишним Тернопіль повинен бути не лише у центрі. Комфорт для містян повинен починатися вже з першого кроку, зробленого на власному подвір’ї. У цьому переконані в міській раді, тому щороку з бюджету виділяються кошти саме на приведення до ладу прибудинкових територій, асфальтування дворів та міжквартальних проїздів. 

Зокрема саме цими днями підрядники здійснюють розбирання старого асфальтобетонного покриття проїзду на прибудинкових територіях за адресами вул. Макаренка, 4 та вул. Просвіти,13.У дворі на вул. П. Орлика,2 – влаштовують щебеневу основу дороги, а на вул. Л. Курбаса,4 та вул. Протасевича,16 – облаштовують проїзд фігурними елементами мощення. Ремонтні роботи також тривають у дворі на вул. Карпенка, 1 та на ділянці проїзду вулиць Львівська, 12 – Чумацька, 1. На вул. Симоненка підрядники облаштували тротуар новою бруківкою. Подібні роботи тривають на вул. Київській  (в районі буд.№2-12). А також вул. Танцорова та на Камінній.

Крім того, в рамках двомісячника благоустрою у дворах тернопільських багатоповерхівок наводили порядок біля під’їздів, за потребою ремонтували та фарбували ігрові елементи на дитячих майданчиках.

Основні транспортні артерії міста – теж в ремонті

Автомобілісти свого часу нарікали на незадовільний стан основних доріг Тернополя. Що ж, і це почули в мерії – станом на 3 травня, капітальний ремонт доріг у Тернополі здійснюється на вулицях 15 Квітня та Гайовій. На проспекті Злуки – від «Універсаму» до «Текстильника» – розпочали фрезерування асфальтобетонного покриття проїзної частини, проводять поточний ремонт методом холодного ресайклінгу – що є однією із найновітніших технологій.

Завершити реконструкцію проїзної частини дамби Тернопільського ставу та тротуарів обабіч основної магістралі – також залишається одним із ключових завдань для міста на цей рік. Так само ведуться роботи і з ремонту шляхопроводу в районі так званого «Гаївського мосту». 

Двомісячник благоустрою завершили озелененням скверу Волонтерів

Тернопіль поступово повертає собі ім’я «Зеленої столиці». У місті також з’являється дедалі більше відкритих громадських просторів для відпочинку. Зокрема, у сквері Волонтерів, що біля площі Героїв Євромайдану, уже висаджено 27 дерев та 94 кущі. А загалом по місту у різних мікрорайонах протягом березня-квітня висаджено близько 200 зелених насаджень.

Зі слів міського голови Сергія Надала, новий сквер у центральній частині міста стане місцем, де активно проводитиме час молодь, відбуватимуться вуличні лекції, презентації та фотовиставки. 

Таким чином,  «сезон ремонтів» у Тернополі перебуває у своїй активній фазі. Зі свого боку мерія міста закликає тернополян і самим по-можливості долучатися до екологічних акцій та акцій з благоустрою. Містян просять звертати увагу на підрядників, контролювати перебіг ремонтних робіт, і при виявлені порушень інформувати міську раду.

Віра Сотник