Головна Новини У Тернополі розпочався десятиденний кінофорум

У Тернополі розпочався десятиденний кінофорум

Десятиденний всеукраїнський форум «КіноХвиля» розпочався у Тернополі. Щодня, до 12 листопада, тернополяни можуть переглянути декілька фільмів, відвідати майстер-класи, інформаційні панелі, поспілкуватися з режисерами, продюсерами, акторами, аніматорами, кінознавцями.

Відкриття такого масштабного дійства відбулося 3 листопада. З цієї нагоди до Тернополя приїхали гості зі столиці відповідальні за кіноіндустрію: Пилип Іллєнко – голова державного агентства України з питань кіно, продюсер, актор, Сергій Тримбач – кінознавець, кінокритик, діючий голова Національної спілки кінематографістів України, Тарас Ткаченко – режисер, кіносценарист та новообраний голова спілки кінематографістів.

«Я дуже радий бути тут, – каже Пилип Іллєнко. – Це велика честь для мене. Сьогодні надзвичайно важливо проводити заходи, які стосуються популяризації українського кіно. Один з головних викликів нині для української кіноіндустрії – це необхідність формувати свою аудиторію. У програмі форуму є фільми, яким вже 90 років, і це дуже важливо показати тяглість української кінотрадиції, кіношколи. На жаль, так сталося, що за останні два десятиліття практично повністю українське кіно зникло з українських екранів. На сьогодні кожна прем’єра українського фільму, кожен фестиваль, форум, присвячений українському кіно є надзвичайно важливим. Це дає можливість українцям дивитися українські фільми, розуміти, що українське кіно було, є і має перспективу. Зараз українське кіно перебуває на етапі відродження. Наразі, держава підтримує виробництво більше 30-ти повнометражних ігрових стрічок. Значну частину з них ви вже зможете побачити на екранах наступного року та через рік.».

Поспілкуватися з Пилипом Іллєнком та Сергієм Тримбачем можна буде і 4 листопада у Палаці кіно. О 12.00 та 14.00 Сергій Тримбач прочитає дві лекції: «З чого починалось українське кіно, його особливості» та «Довженко: правда і міфи». О 16.00 Пилип Іллєнко проведе інформаційно-дискусійну панель: «Сучасне українське кіно. Рецепт успіху: держава, ринок, глядач».

У рамках форму буде показано понад 50 фільмів: архівних, сучасних, короткометражних, документальних, анімаційних, німих, чорно-білих. До уваги відвідувачів та усіх, хто цікавиться «кухнею» кіно, майстер-клас зі створення анімаційного героя від патріарха мультиплікації Євгена Сивоконя, зі створення документального кіно від режисера Юрія Шилова. Кінознавець Станіслав Мензелевський проведе майстер-клас на тему «Сучасний архів і архівне кіно», режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук – «Кіносценарій: з чого починати?», письменник і сценарист Андрій Кокотюха – «Як створити успішний кіносценарій». Режисер-документаліст Катерина Горностай розповість, як знімати кіно за допомогою гаджетів. Під час форуму відкриють фотодокументальну виставку, присвячену тернопільському актору і режисеру Ярославу Гелясу, започаткують премію його імені та імені ще одного актора Степана Шагайди, оголосять конкурси на кращу короткометражку про Тернопіль і краще кіно, зняте на гаджет та міжнародний літературний конкурс на 2017 рік «Коронація слова».

Проходить форум у Палаці кіно на вулиці Івана Франка, 8. Перегляд фільмів розпочинається з 12.00. Вхід на всі заходи безкоштовний. Детальніше із фільмами, зустрічами і майстер-класами «КіноХвилі» можна ознайомитися тут .