Головна Новини У Тернополі рецидивіст вдерся в дім до пенсіонерів і заявив, що він...

У Тернополі рецидивіст вдерся в дім до пенсіонерів і заявив, що він – їхня “криша”

побив

Сталося це мало не в центрі Тернополя, серед білого дня. Зайда з’явився на порозі ніби нізвідки – хвіртка, що вела на подвір’я, була на замку, і мешканці будинку вважали, що це – надійний захист від вторгнення.

Незнайомець копав у коридорі собачок, які здійняли гавкіт, й не зважав на вимогу господаря вийти з двору. Щоправда, престарілому пенсіонерові не вдалося виштовхати незнайомця – підвели хворі ноги: перечепившись, впав, пише газета “Свобода“.

На допомогу чоловікові кинулася дружина. Однак молодий  зловмисник мав перевагу над подружжям пенсіонерів. Він відразу заявив, що тепер він є тут господарем, мовляв, давайте гроші, золото. Старенькі чи й справді не мали копійки за душею, чи не звикли здаватися, словом, навідріз відмовили нападнику. Останній схопив ножиці і став погрожувати. «Гроші є – у вас бізнес, бо продаєте собак. Відтепер будете платити, а я буду вашою кришою».

Пенсіонери вчинили несподіваний опір – жінка, від’єднавши планку від дивана, била нападника по ногах. Чоловік теж намагався фізично протистояти. Зловмисник відтягнув пенсіонера у іншу кімнату і поки відбирав від нього мобільний телефон, господиня встигла вибратися через вікно надвір. Вона бігла й просила зустрічних перехожих про допомогу. На щастя, трапився небайдужий чоловік, який вислухав стареньку, викликав поліцію й пішов з нею до будинку.

Тим часом нападник, побачивши відчинене вікно й відсутність пенсіонерки, швидко покинув помешкання. На вулиці він зіткнувся з господинею й намагався втекти. Але чоловік почав його переслідувати – до того часу, поки не приїхала поліція.

Це сталося 14 січня минулого року на вулиці Галицька у Тернополі. Поліція кваліфікувала дії зловмисника як розбій, поєднаний з проникненням у житло, та насильством над потерпілими. А нещодавно у Тернопільському міськрайонному суді розглянули цю справу. На лаві підсудних – уродженець Гусятинського району, батько двох малолітніх дітей. За місцем проживання його характеризують позитивно. Однак великий список судимостей не дає припускати, що випадково чи під впливом важких життєвих обставин цей молодий чоловік втрапив на лаву підсудних. Є за його плечима судимості за грабіж, розбійний напад, незаконне проникнення у житло, хуліганство, шахрайство, спротив працівнику правоохоронного органу. Загалом, незважаючи на молодий вік, він уже тричі був під кримінальним переслідуванням – востаннє вийшов з місць позбавлення волі у 2017 році, відбувши шість років.

У судовій залі Василь (так звати обвинуваченого) категорично заперечував те, що вчинив напад. Пояснив, що навіть не заходив у кімнати будинку, а був лише на порозі. Нібито знайомі скерували його у цю хату, бо там можна купити дешеву горілку. Господарі не продали алкоголь, і він пішов. Таке пояснення суд сприйняв критично, бо низка доказів, у тому числі показання потерпілих, свідків, залишені у кімнатах відбитки пальців, свідчать про зовсім інший перебіг події.

Власне, не лише за один злочин Василеві довелося відповідати. Того ж дня він напав на жінку біля закладу громадського харчування поблизу залізничного вокзалу. Це сталося після обіду. Тернополянка прямувала на роботу – двічі на тиждень вона прибирала у банку. Несподівано хтось схопив її ззаду за шию. Жінка подумала, що це знайомий чи знайома так жартують. Та коли, оглянувшись, побачила невідому постать, почала вириватися і кричати. У цій боротьбі вони впали. Нападник наносив удари, затулив їй ніс і рот. Сумка, на яку він «полював», заплуталася у капюшоні потерпілої. Коли ж йому вдалося заволодіти нею, втік.

Побита і перелякана жінка пішла у поліцейський відділок, що на залізничному вокзалі.

Того ж дня знайшли неподалік сумку без гаманця. Загалом злочинець викрав 2500 гривень. На сумці залишилися відбитки його пальців.

Потерпіла не бачила його обличчя, запам’ятала лише великі карі очі. Саме по очах розпізнала нападника.

Відтак судили Василя за два розбійні напади. Одинадцять років позбавлення волі з конфіскацією майна – такий вирок прозвучав для нього.

Сумно, що чоловік, який знає, що таке тюремна баланда, і який начебто розпочав нове життя – одружився, має двох маленьких дітей – знову взявся за старе й занапастив себе і родину.

Ольга КУШНЕРИК