Головна Новини У Тернополі презентували книгу про Катедру

У Тернополі презентували книгу про Катедру

Один із найстаріших храмів Тернополя – Домініканський Собор, а нині Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ – має свою цікаву історію. Як часто буває, дійсні історичні факти з часом переплітаються із вигаданим, утворюючи легенди та міфи, пов’язані з тією чи іншою спорудою. Маємо такі міфи і перекази і про тернопільську Катедру. Але синкел у справах стратегії розвитку УГКЦ Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, доктор історичних наук, отець Віталій Козак вирішив дослідити справжню історію цього храму. Скільки років він будувався, хто розробив його проект, чи була колись на його місці дерев’яна церква, що відбувалося у міжвоєнний період, як проходила реставрація храму в радянський період тощо. Відповіді на ці та багато інших питань Віталій Козак дає у своїй книзі «Архикатедральний Собор у Тернополі». Над монографією отець працював три місяці, опираючись на документи із Краківського архіву домініканців, Львівського реставраційного інституту «Укрзахідпроектреставрація» та інші документальні джерела. Свою роботу автор презентував тернополянам 29 червня.

«Історія подана хронологічно, – розповів отець Віталій Козак. – Книга задумувалася, як наукова монографія, але ілюстрована, щоб зробити її привабливішою для широкого кола читачів. Також задумувалася, як історичний путівник, який би був при храмі і гості міста могли придбати його на згадку про наше місто. Я дотримувався формату науково-популярного видання, що ставило певні рамки: не збільшувати надміру розмір книги, не переобтяжувати інформацією читача, не давати непотрібної інформація. Вся дотична інформація зазначена у посиланнях, немає літературних відступів, текст максимально лаконічний. У книжці є нові і незнані для Тернополя документи, наприклад угода між внуками Юзефа Потоцького про добудову храму у Тернополі, підписана у грудні 1771 року. Для мене особисто найцікавіше було розібратися із хронологією будівництва храму: чому воно тривало 30 років? В інших містах будівництво подібних споруд не тривало стільки років, хотів дізнатися чому воно так довго тривало у нас.».

Власне, автор монографії доводить, що насправді Домініканський Собор будували не тридцять років, а шість – із 1771 до 1777 року. До того ж, спочатку був збудований монастир, а вже потім – храм.

«Це глибоке наукове видання, – додає Елла Бистрицька, доктор історичних наук, професор ТНПУ. – Книга написана на широкій джерельній базі, вона спростовує низку міфів до яких ми звикли. Отець Віталій Козак не обходить ті гострі питання, які не з’ясовані до кінця з історії нашого міста, зокрема побудови Домініканського собору.»

Усі бажаючі можуть придбати книгу «Архикатедральний Собор у Тернополі», завітавши у храм. Коштує вона 60 гривень. Гроші, виручені з продажу монографії, підуть на реставрацію Катедри.