Головна Новини У Тернополі переймають європейський досвід облаштування пішохідних переходів

У Тернополі переймають європейський досвід облаштування пішохідних переходів

Пішохідні переходи нового зразка облаштовують на вулицях Тернополя. Відмінність їх від звичайних у тому, що вони підвищені, тобто піднімаються над проїжджою частиною до рівня тротуару. Вони виконують ту ж функцію, що і «лежачі поліцейські»: змушують водія знизити швидкість, але є ширшими, довговічнішими і комфортнішими для пішоходів. Два такі переходи вже облаштували на вулиці Білецькій і зараз працюють над третім. Такі переходи – звична практика у європейських містах, у нас же їх тільки починають запроваджувати. В той же час на законодавчому рівні їх встановлення не врегульовано, тобто у Державних будівельних нормах та у Правилах дорожнього руху встановлення таких об’єктів не передбачено. Щоб не виникало юридичних колізій, у Тернополі рішення про облаштування підвищених пішохідних переходів прийняли на черговому засіданні виконавчого комітету 19 липня.

«Державні будівельні норми і Правила дорожнього руху в Україні не передбачають даного об’єкту, – каже Владислав Стемковський, заступник міського голови. – Але думаю це питання часу, і за декілька років в цій частині будуть коригування, оскільки в Європі така практика себе виправдала. Якщо трапиться ДТП або  необережний водій не понизить швидкість, «влетить» на перехід і пошкодить автомобіль і потім може шукати «крайніх», хоча там будуть встановлені відповідні дорожні знаки. Щоб уникнути непорозумінь у таких випадках ми і прийняли рішення «Про затвердження схеми влаштування підвищеного пішохідного переходу».

Підвищені пішохідні переходи вже є у Києві, Львові, Вінниці, Івано-Франківську. В кожному місті по-своєму підходять до того, якими вони мають бути і з яких матеріалів. У Тернополі їх викладають із кольорової бруківки на спеціальній основі. Схему влаштування такого переходу розробив тернопільський проектант.

«Підвищений перехід багатофункціональний, – зазначає Владислав Стемковський. – Він не тільки для того, щоб автомобіль знизив швидкість, а й зручний для пішоходів: збудований в один рівень з тротуаром, що полегшує перехід для батьків з візочками та інвалідів. Його не треба малювати тому, що він викладений з кольорової бруківки. Його можна вкладати на різних об’єктах, не тільки на брукованій дорозі, а й на асфальтованій, але його треба саме збудувати, зробити відповідну основу. «Лежачих поліцейських» ми міняємо раз в рік, а ця фізична перешкода розрахована на роки. Підвищений перехід коштує близько 150 тисяч гривень. Така вартість зумовлена тим, що треба зробити основу, викласти бруківку, бруківка використовується дорожня зі спеціальними домішками – 8 сантиметрів завтовшки – тобто вона буде витримувати навантаження. Щоб під час опадів на дорозі не утворювалися калюжі перехід має дренажну систему. На вулиці Білецькій вже два облаштували і роблять третій. Цим ми хочемо підкреслити, що ця вулиця розташована у відпочинковій зоні і завдяки таким переходам водії не зможуть їхати по ній швидше ніж 20 кілометрів за годину.»

У майбутньому облаштувати подібні переходи планують і на інших вулицях міста. Можливо встановлять його і на проспекті Злуки біля зупинки, де часто трапляються аварії.