Головна Новини У Тернополі перевірили якість питної води

У Тернополі перевірили якість питної води

Питна вода має відповідати вимогам державних санітарних правил та норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» 2.2.4-171-10 за мікробіологічними показниками.
Безпека питної води в епідемічному відношенні визначається показниками, що характеризується достатньо високою вірогідністю: відсутність в ній небезпечних для здоров’я людей бактерій, вірусів та інших біологічних включень, що може призвести до інфекційних захворювань у людей.
Бактеріологічною лабораторією Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний МОЗ України» проводяться дослідження питної води за мікробіологічними, зокрема бактеріологічними, показниками, а саме: визначення загального мікробного числа, виявлення загальних коліформ, термотолерантних кишкових бактерій (E.coli), ентерококів та патогених ентеробактерій.
Дослідження проводяться в межах здійснення соціально-гігієнічного моніторингу, під час епідеміологічного розслідування вогнищ кишкових інфекцій та за зверненнями фізичних і юридичних осіб.
Протягом 8-ми місяців 2019 року за бактеріологічними показниками досліджено 325 проб питної води, відібраних на території міста Тернополя та прилеглих до нього районів. З 25,5% досліджених проб не відповідали вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10. По окремих об’єктах водопостачання цей показник виглядав наступним чином: комунальні водопроводи – 7,4%, відомчі водопроводи – 52,9%, сільські водопроводи – 56,8%, артезіанські свердловини – 32,5%, каптажі джерел – 61,5%.
Слід відзначити, що всі досліджені проби води з комунального водопроводу м.Тернополя, відповідали вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10.
Лабораторні дослідження якості питної води проводяться акредитованою мікробіологічною лабораторією, у відповідності до Статуту, затверджено наказом МОЗ України від 29.08.2019р. №1916.
Просимо звертатися за адресою: м. Тернопіль, вул.. Кн. Острозького,21а та до територіальних відокремлених структурних підрозділів Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний МОЗ України».
Контактний телефон: (0352)56-36-31

Підготувала:
завідувач бактеріологічної лабораторії Олена ДМИТРИШАК