Головна Новини У Тернополі перебуватиме унікальна святиня християн

У Тернополі перебуватиме унікальна святиня християн

Унікальна реліквія – Нерукотворний образ Ісуса Христа з Едесси – перебуватиме на Тернопіллі у лютому. Упродовж десяти днів усі бажаючі зможуть поклонитися цій святині. Спочатку, 12-15 лютого ікону висталять для вселюдного почитання у Марійському духовному центрі у Зарваниці, а 16-22 лютого вона перебуватиме у головному храмі Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ – Соборі Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці в Тернополі.

«До нас прибуває нерукотворний образ Господа нашого Ісуса Христа з Ватикану, – розповів Владика Василій Семенюк, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ. – Нерукотворний тому, що не написаний рукою людини. Як ми знаємо Вероніка обтерла обличчя і Христос в подяку її відбив на тім рушнику свій образ. Цей нерукотворний образ тільки третій раз прибуває з Ватикану. Він був у французькому музеї, був у Львові і тепер буде у нас в Тернополі. Більше його ніде не буде. Він буде летіти спеціальним літаком, спеціальна охорона ватиканська буде і тут буде охорона, бо то великий скарб і його треба дуже берегти. Ми знаємо, що тисячі і тисячі людей, коли цей образ перебував у Львові, відвідували його, молились і відбувалися чудесні оздоровлення. 12-15 лютого він буде у Марійському духовному центрі в Зарваниці, а 16-22 – у нашому Катедральному соборі. Практика у Львові показала, що люди стояли по цілій ночі в черзі, щоб того не було ми розписали відвідування святині по деканатах. Кожен деканат матиме визначений день коли він має прийти. Це трохи краще буде, щоб не всі разом прийшли, деякі будуть назначені в Зарваниці, деякі у Тернополі, а інші гості можуть долучатися до них. Хочу підкреслити, що не буде так, що я хочу без черги прийти, не залежно чи він депутат, чи він якась особиста людина, чи має погане здоров’я – всі будуть стояти в черзі, щоб не було замішання. Одночасна буде молитва весь час на устах тих, хто буде стояти в черзі, щоб приклонитися до цього Нерукотворного образу. Двері храмів будуть цілодобово відкриті для всіх. Не має пріоритету чи греко-католики чи православні – всі однакові, в чергу стають і йдуть до ікони, це реліквія всього християнства. Біля образу будуть маленькі паперові іконки із зображенням реліквії і дуже добре нею буде притулити до оригіналу, і тоді вона матиме ласку, як і оригінал. Будемо людей вчити, як поводитись, бо дехто захоче багато молитися біля образу. Вже у черзі треба говорити прохання, а підійшли до ікони: «Ісусе вітаю тебе. Прошу дай миру Україні, а потім інші прохання, особисті і притулили іконку, щоб не було затримки. Основна мета, основна наша ціль, основне паломництво – іти до ікони і просити миру в Україні.».

За словами отця Віталія Козака, синкла у справах стратегії розвитку УГКЦ, це є одна із найвизначніших святинь християнства, яка походить з найдавніших часів, з перших віків християнства. Вона має цікаву та загадкову історію, з якою детальніше можна ознайомитися тут. Цей образ не є подорожуючим, він постійно зберігається у Папській Захристії Секстинської Капелли. Виставляють його тільки один раз на рік для почитання після Вечірні у 5-ту неділю Великого посту в базиліці Святого апостола Петра, на балконі над монументальною статуєю святої Вероніки, яка тримає в руках хустину, на якій відбите Христове обличчя.

«Історія перебування Спасу Нерукотворного на Тернопільщині дійсно благословенна, – каже отець Роман Дутчак, судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. – На прохання нашого архиєпископа і митрополита, монсеньйор маестро Квідо Меріні, який відповідає за літургічне служіння Папи, відгукнувся дуже сердечно, розглянув прохання про можливість перебування ікони у нас і представив це Святішому Отцеві, який благословив таку подію. Відверто скажу, що не все так просто і легко: взяти ікону і просто привезти. Є багато різних моментів, які треба здолати і при цьому відчуваєш благодать Святого Духу, який присутній у цій справі.».

Перебування Святого Лику у нашій області стало можливим також за підтримки меценатів.

«Від імені Ігоря Гуди, фундатора благодійного фонду «Твори добро», щиросердечно хочу подякувати Папі Франциску, Владиці Василію Семенюку, святим отцям за унікальну можливість долучитися до цієї величної події, – каже Ольга Процик, заступник фундатора благодійного фонду «Твори добро». – Подія, яка буде відбуватися у лютому в нашому краї є направду унікальною та історичною. Вона не лише об’єднує наші серця у спільній молитві, а й справді зміцнює нашу віру, тому благодійний фонд Ігоря Гуди і надалі підтримуватиме культурні, мистецькі, соціальні і, особливо, духовні заходи, які відбуватимуться на Тернопільщині.».

Для тих, хто захоче поклонитися і помолитися до унікальної ікони священики радять не відкладати візит на останні дні. Зранку 22 лютого її вже заберуть із Катедрального собору у Тернополі і повезуть до Києва, а звідти – до Ватикану. Доступ до Нерукотворного образу і в Зарваниці, і в Тернополі буде цілодобовим. Також отці попереджають, що ні журналістам, ні усім, хто прийде поклонитися святині з метою безпеки не можна буде її ні фотографувати, ні знімати на відео. Це обумовлено спеціальним договором.