Головна Новини У Тернополі на ринку та у маршрутках орудують кишенькарі

У Тернополі на ринку та у маршрутках орудують кишенькарі

Кишенькові крадіжки — у цей спосіб зловмисники заробляють чи не найбільше. У більшості випадків крадіїв провокують самі громадяни, зберігаючи гаманці та засоби зв’язку у легкодоступних місцях, у відкритих сумках та кишенях.
На протязі тижня на лінію «102» надійшло 7 звернень від жителів обласного центру. Всі вони потерпіли від рук невідомих на території центрального ринку. Троє потерпілих виявили відсутність мобільних телефонів, 43-річна мешканка Тернопільського району втратила гаманець, в якому було понад три тисячі гривень, ще двоє тернополян потерпіли від спритних рук злодія під час проїзду у маршрутному автобусі.
Злодіям вдалося завдати збитків на суму понад 30 тисяч гривень.
Відомості про події внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 185 ККУ.
Як свідчить практика, злодії обирають неуважних, неповнолітніх або ж заклопотаних людей. Окрім громадського транспорту, вони можуть діяти в магазинах, на ринках та вокзалах.  А в холодну пору в кишеню куртки чи пальта залізти найлегше – потерпілі нічого не відчують та не помітять. Рюкзаки також спрощують крадіжку кишенькарам варто лише непомітно розстібнути замок у наплічнику на спині.
Аби не потрапити на гачок зловмисників, правоохоронці радять дотримуватись елементарних правил безпеки. Передусім будьте уважними в місцях масового скупчення людей, оскільки саме там найбільше трапляється злочинів.
Не носіть цінні речі в кишенях верхнього одягу, куди рука злодія потрапить найлегше. Сумку в транспорті краще тримати перед собою в руках або перекинути її через плече, затиснувши ліктем. Рюкзак слід знімати з плечей.
Пам’ятайте:
— для зберігання грошей чи мобільних телефонів використовуйте внутрішні кишені із застібкою. Зверніть увагу на те, щоб ваші портмоне чи гаманець не було видно з-під одягу;
— стежте за тим, аби  сумка була завжди закритою, а в людних місцях намагайтеся притискати її до себе спереду;
— якщо ви відчули, як хтось нишпорить у вашій кишені, сміливо хапайте його за руку і кричіть, що впіймали злодія. Як правило, у таких випадках останній намагається викинути ваші речі на підлогу чи землю і зникнути;
— якщо хтось штовхнув вас у громадському транспорті чи в натовпі — не дивіться йому в обличчя, гляньте, що він тримає в руках. Можливо, це ваша річ.
Якщо ж ви все-таки стали жертвою кишенькових крадіїв, негайно повідомте про це в поліцію. Вчасне повідомлення про злочин допоможе оперативно викрити і затримати зловмисників.