Головна Новини У Тернополі на покрівлях роблять “пікніки” і влаштовують сміттєзвалища

У Тернополі на покрівлях роблять “пікніки” і влаштовують сміттєзвалища

Днями ряд інтернет-видань опубілкували інформацію про те, що на покрівлях тернопільських багатоповерхівок розгулюють діти та підлітки. У випадку, коли на покрівлі перебувають сторонні особи, тернополяни зобовязані повідомляти про це правоохоронців. Якщо ж вам відомом про те, що вихід на покрівлю відкритий – повідомте про це в обслуговуюче підприємство.

На жаль, ситуація із прогулянками по покрівлях непоодинока. Нерідко на покрівлях тернополяни влаштовують “пікніки” та “романтичні побачення”, бувають банальні пиятики із горами сміття та справлянням нужди безпосредньо на покрівлі, а буває, що влітку там ночують безхатьки. Декілька років тому на тернопільських покрівлях під виглядом працівників провайдерів промишляли крадії кабелів. Тернопільські комунальники  нагадують: покрівля – не місце для таких заходів, тому мають бути зачинені на замки. Однак мешканці вважають по-іншому, тому колодки, встановлені підприємством, часто зривають, вішають інші, роблять дублікати ключів, а то  й, взагалі, залишають вихід на горище відчиненим. Коли ж виникають потреба потрапити на покрівлю, здебільшого ніхто не знає, хто є власником колодки чи у якій квартирі знаходиться ключ. Тому правильним вважається, щоб ключ від виходу на покрівлю знаходився у обслуговуючого підприємства.

–          Часто горища бувають відчинені, а доступ туди мають діти та підлітки, працівники кабельних та інтернет–підприємств, які без наявності відповідних дозволів здійснюють роботи на покрівлях, тим самим руйнуючи їх. Часті гості на покрівлях так звані «руфери», бажаючі зробити вдалий кадр. Попри наші застереження, мешканці воліють мати ключі від покрівлі вдома «про всяк випадок», тому виготовляють для себе дублікати. А при бажанні встановити додаткову антену – дозволяють собі зруйнувати колодку, тим самим відкриваючи доступ до покрівлі усім охочим, – каже начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду Анна Муца.

За словами фахівця, ключі від покрівель та горищ повинні мати лише працівники обслуговуючого підприємства, а виходи туди мають бути замкнені: мешканцям на горищах немає чого робити. Окрім цілком зрозумілої небезпеки перебування на дахах багатоповерхівок, є й інша обставина: любителі відпочинку під самими хмарами руйнують цілісність покрівель.

–          Перебування сторонніх осіб на покрівлях заборонене, адже у тернопільських багатоповерхівках не передбачено терас для влаштування побачень чи зустрічей. Можливо, вони є у новобудовах, які ще не здані в експлуатацію. А от доступ до покрівель будинків, які вже експлуатуються, можуть мати лише працівники підприємств, що обслуговують будинки та прибудинкові території, – наголошує начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду Анна Муца.

Як вже зазначалося вище, ризик, який несе відпочинок на висоті стосується безпосередньо “відпочивальника”, а от пошкодження покрівлі, спричинені недобросовісними людьми, падають на плечі усіх мешканців багатоповерхівки. Адже кошти з квартирної плати, які можна було б використати на щось інше,  доводиться витрачати на поточний ремонт покрівель, який здійснюють працівники підприємств, що обслуговують житловий фонд і прибудинкові території.

Сторонні люди пошкоджують цілісність покрівлі, що спричиняє проблеми для жителів останніх поверхів та зайві витрати для балансоутримувачів. Розпиваючи алкогольні та інші напої на покрівлях, недобросовісні люди залишають там сміття, яке потім потрапляє у водостічні мережі та блокує їхню роботу, що також спричиняє шкоду мешканцям.

Комунальники просять тернополян терміново повідомляти про присутність сторонніх осіб на даху представникам правоохоронних органів. У цілях запобігання нещасним випадкам та руйнуванню покрівель  просимо також повідомляти про незачинені горища у керуючі компанії.

Тернополяни викидають сміття навіть на дахи власних багатоповерхівок

Покрівля – не місце для засмаги

Тернопіль житлово-комунальний