Головна Новини У Тернополі молоді дизайнери творили моду (фото)

У Тернополі молоді дизайнери творили моду (фото)

Конкурс колекцій молодих дизайнерів одягу «Альтернатива» відбувся 17 квітня у торгово-розважальному центрі «Подоляни». На показ-конкурс приїхали модельєри-початківці та студенти різних навчальних закладів із Києва, Чернівців, Тернополя, Івано-Франківської та Вінницької областей. Усього презентували 32 колекції одягу у чотирьох номінаціях: «Folk», «Pro-art», «Pret-a-porter», «DeLux».

З привітальним словом до конкурсантів та присутніх звернувся міський голова.

  • Сьогодні це один з головних культурних заходів для молоді, що проходять у нашому місці. Завдяки конкурсу «Альтернатива» пропагується український національний одяг, український стиль, українська вишиванка. Сьогодні бути українцем і носити українське — це модно. Я дякую за цей тренд усім дизайнерам та справжнім патріотам, які купують вітчизняні товари, — зазначив Сергій Надал.

Майстерність конкурсантів оцінювала суддівська колегія, до якої увійшли провідні фахівці індустрії моди, стилісти-дизайнери, представники засобів масової інформації, науково-педагогічні кадри вищих навчальних закладів. Голова журі цьогорічного конкурсу, відома дизайнерка одягу, учасниця Fashion Week Fashion Days в країнах Європи та Сполучених штатах Америки Лідія Яніцька ділиться враженнями: «Щороку є талановиті колекції, які мають місце на великому подіумі. Загалом, цьогорічні колекції мені сподобалися, як і проведення заходу, до якого віднеслися з професійним підходом».

Колекції учасників конкурсу журі оцінювало за художньою виразністю та оригінальністю, новизною образів, композиційною побудовою, цілісністю колекції та відповідністю моделей колекції обраній номінації. Також враховувались відповідність музичного супроводу, назви та концепції колекції. Відтак у кожній із 4-ох номінацій визначено перше, друге та третє місця, приз глядацьких симпатій. Найкраща колекція конкурсу отримала Гран-прі.

Фаворитом конкурсу професійне журі визнало колекцію «На дві душі» (колектив студентів 4 курсу Чернівецького коледжу дизайну та економіки), яке нагородили Гран-Прі.

У Номінація FOLK, завданням якої є створення повсякденного і святкового одягу за народними мотивами, перше місце отримала колекція «Зґарди» (студенти гуртка «Театр моди» Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола).

«У колекції поєднані сакральні мотиви українського барокового мистецтва та  власне козацького бароко з сучасним кроєм. Використані фрагменти іконостасу та ікон нашої катедри. Оздобили образи гуцульськими хрестами», — прокоментувала колекцію викладач Галицького коледжу Оксана Грицай.

У номінації PRO-ART, що задає у моді тенденцію самовираження, неподібності з іншими та пошук нового поряд із загальноприйнятим, перемогла колекція «Витинанка» (модельна студія «STYLE», Вище професійне училище № 3, м. Чернівці). Колекція виготовлена з гармонійно поєднаних кольорів, простого крою та складних елементів декору. «Родзинкою» вбрання є оздоблення ручною витинанкою та різними техніками.

Найкращою у номінації PRET-A-PORTER стала колекція «Рок-наречена» (Євгенія Мартиневич, Галицький коледж імені В’ячеслава Чорновола). Колекція відзначається контрастними кольорами, формою і фактурою, що створюють динамічний образ неординарної сучасної жінки. Дизайнер вдало дотрималась стилю Pret-a-porter, одяг якого має відповідати образу життя людини та підкреслювати її індивідуальність.

У номінації DELUX перше місце отримала колекція «Пудра шантальєзе» (модельна студія «STYLE», Вище професійне училище № 3, м. Чернівці). При створені образів колекції використовувалися найтонші мережива, французькі шантільє та шовкові полотна кольору пудри. Доповнили образ ексклюзивні авторськими елементи ручної роботи.

Призи глядацьких симпатій вручили молодому дизайнеру Тетяні Попко за колекцію «Yesterday’s breakfast» та Ірині Даніліній за колекцію «Bianco e Nero». Переможці у цій номінації отримали можливість опублікувати свою колекцію на сторінках глянцевого журналу «Just One».

Нагадаємо, що захід організовують щовесни на базі Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола з метою виявлення молодих талановитих дизайнерів одягу, творців сучасної і майбутньої моди, створення умов для професійного росту учасників та обміну творчим і практичним досвідом, взаємообміну культурними і національними традиціями.

До слова, найкращі колекції одягу, представлені на конкурсі «Альтернатива», братимуть участь у показах традиційних для Тернополя Днів моди.