Головна Новини У Тернополі люди у вишиванках сформували карту області

У Тернополі люди у вишиванках сформували карту області

Для Тернопільщини День вишиванки став традиційним святом, яке цьогоріч відзначили уже втретє. Міністр молоді і спорту України Ігор Жданов, голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна, працівники обласної державної адміністрації та обласної ради одягнули різнобарвні вишиванки та взяли участь у патріотичному флешмобі. Під час заходу кілька сотень учасників сформували «живу карту» Тернопільської області, обрамлену рушниками.
Очільник Тернопільщини Степан Барна одягнув борщівську вишиванку, яка має давню історію.

«Для нас усіх вишиванка – це не просто одяг, а стан душі, символ нашої державності, генетичний код українців. Вона повертає нас до історичного минулого, яке було дуже складним і справді перепліталося червоними та чорними нитками, символізуючи смерть і боротьбу за життя. Чого тільки вартує оригінальність нашої борщівської вишиванки, яка символізує смуток і горе, але дає надію на те, що Україна буде єдиною», – підкреслив Степан Барна.
Він нагадав, що Тернопільська обласна державна адміністрація однією з перших підтримала ініціативу проведення Дня вишиванки. У 2015 році започаткувала унікальний патріотичний флешмоб, який об’єднав усю Україну та світ.
Символічним стало цьогоріч місце складання «живої карти» Тернопільської області – на площі Героїв Євромайдану, біля пам’ятника Героям Небесної Сотні. Це є важливим, адже за незалежність та єдність України знову проливається кров і тисячі людей віддають власне життя, захищаючи свободу українського народу, пише прес-служба ТОДА


За словами Міністра молоді і спорту України Ігоря Жданова, сьогодні дуже важкий день і для кримських татар. «Символічно, що відзначення Дня вишиванки і Дня пам`яті жертв геноциду кримськотатарського народу співпали. Ми підтримуємо наших кримсько-татарських друзів, адже зараз їхня земля і всього українського народу, окуповані російським агресором. Проте, я переконаний, що Україна знову буде єдиною, цілісною і соборною державою, яка буде входити до Європейського Союзу» – зазначив Ігор Жданов.
Пам’ять про тих, хто віддав своє життя за єдність та Незалежність України, а також депортованих кримських татар, вшанували хвилиною мовчання. До пам’ятника Героям Небесної Сотні поклали квіти.
Голова Тернопільської ОДА Степан Барна наголосив, що Україна є великою та сильною державою. «Більше, ніж двісті тисяч кримських татар, було депортовано у Середню Азію, сотні було вбито дорогою туди, а ще тисячі не вижили на чужих землях. Пам’ять про них живе у наших серцях і є символом єднання України від Волині та Галичини до Донбасу і Криму, від Полісся до Слобожанщини», – акцентував Степан Барна.


Довідково:

Щороку Всесвітній День вишиванки відзначається у третій четвер травня.
Також18 травня – День пам`яті жертв геноциду кримськотатарського народу.
18 травня 1944 року за рішенням Державного комітету оборони СРСР з Криму в Узбекистан і сусідні райони Казахстану, Таджикистану і в деякі регіони РРФСР були депортовані кримські татари. Всього було виселено 238,5 тисячі кримських татар, без урахування демобілізованих військових. У результаті депортації загинуло 46% чисельності кримськотатарського населення, серед яких половина – це діти до 18 років. В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом.