Головна Новини У Тернополі люди поїли закладі громадського і підхопили сальмонельоз

У Тернополі люди поїли закладі громадського і підхопили сальмонельоз

В Тернополі зареєстровано спалах сальмонельозу з кількістю постраждалих 3 особи. Спалах пов’язаний з відвідуванням одного із закладів громадського харчування.
Результати епідеміологічного розслідування дають підстави вважати, що причиною спалаху послужило використання немаркованих яєць, які використовувались як складова млинців, що фігурують у замовлених стравах у всіх 3-х випадках захворювань. Саме немарковані харчові продукти є потенційно небезпечними для пересічного споживача в зв’язку з тим, що якість та безпечність їх не гарантовано, не виключені порушення щодо умов зберігання та дотримання термінів придатності. В такому випадку неможливо встановити виробника, дату його виробництва або кінцевий термін придатності.
Окрім того, нами встановлено, що замість вказаної в технологічній карті сметани до млинців додавався сметанний продукт.
Нашим читачам нагадуємо різницю між сметаною та сметанним продуктом. Натуральна сметана є повноцінним якісним харчовим продуктом, котрий виготовляється з вершків, сквашуванням їх молочнокислими бактеріями. Термін придатності натурального продукту не може перевищувати 3 діб – для продукту в негерметичній упаковці, 14 днів – в герметичній.
При виробництві сметанного продукту використовуються харчові добавки (замінники молочного жиру – рослинні жири, стабілізатори, загусники, ароматизатори). Термін зберігання сметанного продукту може досягати 30 діб.