Головна Новини У Тернополі лише восьмикласники починають другу чверть з всіма підручниками

У Тернополі лише восьмикласники починають другу чверть з всіма підручниками

Про фінансування освітньої галузі міста, ремонти в школах і садочках, відкриття нових груп у дошкільних закладах та деякі проблемні питання розповіла під час прес-конференції начальник управління освіти і науки міськради Ольга Похиляк.

«З бюджету розвитку в останні роки на освіту виділяли 5-6 мільйонів гривень, – каже Ольга Похиляк. – А в поточному році на матеріально-технічне забезпечення виділено більше 5 мільйонів гривень і майже 36 мільйонів на капремонти, асфальтування, заміну покрівлі, систем водо і теплопостачання. Порівняно з попередніми роками цього разу була велика увага міської ради до освітніх закладів. Та у нас є 90 закладів навчальних і є великі потреби. Незабаром ми будемо приймати бюджет міста на наступний рік. Будемо говорити про фінансування оплати праці, видатки на капремонти. Це буде другий етап виділення коштів на найнеобхідніші потреби. У нас діє програма асфальтування закладів, зокрема цього року виділили на це кошти 13-тьом дошкільним навчальним закладам. На ремонт дахів та поточні ремонти також виділятимемо кошти з міського бюджету. Заміну старого електрообладнання, в основному у садочках, проводимо на нове енергозберігаюче. В основному кошти будуть виділятися на закупівлю комп’ютерних класів та інші потреби шкіл. Зазначу, що наші навчальні заклади однозначно потребують допомоги батьків і меценатів, адже на поповнення матеріально-технічної бази, на ремонти з держбюджету практично коштів не виділяється. Але це виключно добровільна справа, оскільки у нас видані накази про заборону збору коштів.».

Ольга Похиляк також зазначила, що у садочках заміну вікон, ремонти приміщень проводитимуть за кошт міського бюджету. А от купувати канцелярські товари та дидактичні матеріали для дошкільнят доведеться самим батькам.

«В основному з міського бюджету ми виділяємо кошти, але стовідсотково задовольнити потреби не можемо, – говорить посадовець. – Наприклад, дітям потрібні дидактичні матеріали для навчання та розвитку, тому придбання зошитів, ручок, олівців, роздаткового матеріалу йде в основному за рахунок батьків. На миючі засоби при прийняті бюджету кошти ми закладаємо. Часто на зборах батьки самі ініціюють заміну штор, килимів тощо. Не варто і не потрібно цього робити, батьки можуть купити тільки найнеобхідніші речі для розвитку дітей і все. У 90% садочків створені гарні умови для перебування дітей. Потрібно замінити вікна – ми замінимо коштом міського бюджету, здійснимо ремонт пральні, кухні, тому на це гроші не потрібно батькам збирати. Ігрові майданчики за останні два роки у садочках встановили також. Наголошу, що коли батьки приходять в садок і їх просять в міру можливості здати благодійні внески, то хто не здасть це не означає, що їхню дитину не візьмуть в дошкільний заклад. За списком електронної реєстрації завідуюча пише відношення і ми пишемо наказ і всіх без винятку приймають у дошкільний заклад. Електронна реєстрація діє, проблем з нею не виникає. Але є пільгові категорії – це діти-сироти, із багатодітних сімей, діти учасників АТО та переселенців, які мають право йти позачергово у садочки.».

Пообіцяла Ольга Похиляк, що до кінця року буде вирішена проблема із підручниками для учнів 4 та 8 класів.

«На сьогодні учні восьмих класів стовідсотково забезпечені підручниками, – каже начальник управління освіти і науки міськради. – Учні четвертих та сьомих класів забезпечені ними на 50-60%. навчальні книги видавництва постачають згідно угод, де вказано, що посібники до 31 грудня 2016 стовідсотково мають бути доставлені замовнику. Школи замовляли різні підручники у різних видавництвах, тому по різному їх доставляють. Тут немає вини міської ради чи управління освіти. Сподіваємось, що згідно договору до кінця грудня підручники будуть доставлені у всі школи міста.».