Головна Новини У Тернополі “комуналку” можна оплатити відсканувавши QR код

У Тернополі “комуналку” можна оплатити відсканувавши QR код

Цифрові технології охоплюють все більше сфер нашого життя. Останні тенденції – використання QR-коду для оплати проїзду у транспорті та комунальних платежів. Працюють ці новації на базі ПриватБанку, який і запустив в Україні технології миттєвої безконтактної оплати комунальних платежів за допомогою QR-кодів і мобільного додатку «Privat24». Це дозволяє економити власний час і гроші, і бути впевненим, що перераховані кошти надійдуть саме організаціям-надавачам послуг.

«Цього року ми розробили три послуги, які стосуються QR-коду: оплата проїзду зі смартфону, комунальні платежі та нарахування і внески мешканців ОСББ, – розповів Андрій Нитка, керівник напрямку просування послуг бюджетним організаціям ПриватБанку. – Оплата проїзду зі смартфону поки що в Тернополі не застосована, тому що місто надає пільгу для учнів та студентів, а у нас програма розрахована або на повний квиток або на безкоштовний проїзд. У червні банк розробив програму і для студентів та школярів, які оплачують 50% проїзду і ми зараз працюємо з міськрадою по цьому питанню. Послугу по комунальних платежах запустили два місяці тому. Чим вона зручна? На смартфон встановлюється мобільний додаток «Приват24». Коли отримали квитанцію з тієї чи іншої служби з QR-кодом, то зайшли у «Приват24» зісканували код, вибрали картку з якої треба оплати комунальні послуги, підтверджуєте дію – і все. Це займає лічені хвилини. Чому ми вирішили застосовувати такий метод? Зраз в Україні налічується близько 15 мільйонів смартфонів і ця цифра зростає щодня. А хто не має смартфона, то може здійснювати оплату через сайт oplata.te.ua. Там треба ввести свою адресу, і висвітлюються всі реквізити, потім вводите номер картки, суму, яку треба сплатити, приходить на телефон смс-пароль, підтверджуєте платіж – і все. Усе без комісії і без черг.».

Система оплати комунальних послуг за QR-кодом працює також у Полтаві, Маріуполі, Черкасах та Івано-Франківську. Але Тернопіль є лідером за кількістю підключених підприємств до цієї системи.

«Тернопіль – єдине місто в Україні, де до приймання комунальних платежів за допомогою QR-коду під’єднано 300 підприємств, які надають послуги тернополянам, – відзначив Юрій Акуленко – директор Прикарпатського відділення регіонально управління ПриватБанку. – Такого ще немає в інших містах. У кюаркоді закодовані всі реквізити і призначення платежу, і це виключає помилки з боку як самого клієнта, так і банку, і установи, якій направляється платіж. Така уніфікація дозволяє уникнути помилок. В місяць ми приймаємо 80 мільйонів платежів і навіть незначний відсоток – це вже сотні тисяч помилок. І якщо порахувати людей, які будуть їх будуть виправляти, то це дуже неефективно. На рік ми витрачаємо 236 днів, щоб з’ясувати куди пішов помилковий платіж.».

Утім, у нашому місті не тільки підтримали новацію банківської установи, а й удосконалили її.

«Ми модернізували ідею, і причепили QR-коди не до організації, а до кожної квартири індивідуально, – каже Михайло Шидлівський – директор ПП «Укрспецінформ». – З якої б організації вам не прийшла квитанція з кодом, після його сканування буде висвітлюватися заборгованість по всіх службах, тобто незалежно, з якої квитанції ви його зісканували ви потрапляєте на дані зі свого помешкання, і можете оплатити всі послуги при наявності банківської карточки і коштів на ній. Зрозуміло, що не всі мають смартфони, наприклад, пенсіонери. Тому ми плануємо на базі одного із ЖЕКів і на майже всіх ОСББ зробити експеримент: виготовити для кожної квартири QR-код у вигляді пластикової картки. Голова ОСББ дасть кожному власнику квартири його код і пояснить, що з ним робити. З таким QR-кодом можна підійти до каси в банку, касир зісканує його і одразу потрапить на квартиру платника і можна оплачувати комунальні послуги. Потім подивимось наскільки це буде практично, і як мешканці будуть цим користуватися.».