Головна Новини У Тернополі з’явиться сучасний «Коворкінг Центр» без жодної копійки з міського бюджету

У Тернополі з’явиться сучасний «Коворкінг Центр» без жодної копійки з міського бюджету

Молодіжний центр планують відкрити у Тернополі. Це буде майданчик та простір для роботи, відпочинку та розвитку молодіжних ідей.

Розташування
Коворкінг центр збудували в парку Топільче, зі сторони вулиці Дружби неподалік перехрестя з Миру. Там раніше була занедбана громадська вбиральня. Зараз там двоповерхова будівля з цокольним приміщенням, загальною площею близько 250 «квадратів».

За словами ідейників проекту, працюватиме центр в форматі ко-воркінгу чи хабу. Це передбачає простір для молодих тернополян, які зможуть безкоштовно використовувати приміщення для своїх заходів з метою комунікації, напрацювання ідей та відпочинку.

Чи потрібен Тернополю простір, де народжуються ідеї?
Це повністю обладнана всім необхідним будівля, де починаючі підприємства чи підприємці зможуть: на короткий чи тривалий період орендувати обладнані робочі місця, провести конференцію, семінар, навчання, нараду, зустріти та провести перемовини з партнерами, отримати консультантів, перекладачів, технічних фахівців та багато іншого.

Громадський сектор чи організації так само можуть усім цим користуватися. В тернопільському ко-воркінг центрі будуть комп’ютеризовані робочі місця, конференц-зала з усією технікою на 60 осіб, кімната відпочинку, кухня, санвузли. Такий собі «сучасний офіс», який можна частково чи повністю брати в користування.

Хто за це заплатив?
Мерія Тернополя офіційно повідомила, що кошти на спорудження ко-воркінг центру з міського бюджету не виділялися. Хоч про це вже встигли написати окремі «чесні» тернопільські ЗМІ.

Для створення такого центру у парку Топільче та на закупівлю обладнання, меблів надійшли кошти у формі гранту 2 185 288 грн. Власником землі і надалі залишається Тернопільська міська рада. Лише тимчасовим користувачем є Фонд розвитку громадських організацій «Західноукраїнський ресурсний центр» (відповідно до рішення міської ради від 24.02.2017р. № 7/14/43).

Що таке ко-воркінг центр?
«Ко-воркінг» – це слово з англійської мови. Якщо перекласти його дослівно, ми отримаємо «спільна робота» (co-working). Переклад сам пояснює термін. Зараз існує більше 11 000 ко-воркінгів по всьому світу, у тому числі й в Україні.
Якщо розписати детальніше, то ко-воркінг – це обладнаний простір для офісної роботи, доступ до якого може отримати кожен бажаючий. За фактом, ко-воркінг – офіс без начальника. Будь-хто приходить сюди і займається своєю роботою. У стінах ко-воркінг простору реалізують різні напрямки, заводять знайомства, проводять переговори і майстер-класи. І, звичайно, просто працюють в комфортній обстановці за досить доступною ціною.

Всі плюси ко-воркінг центру:
1.Економія коштів – на першому місці серед плюсів. У сухому розрахунку ко-воркінг в будь-якому випадку виявляється більш вигідним, ніж оренда офісу.

2.Працівник економить свій час. Не потрібно нічого шукати, домовлятися і налагоджувати – все зроблено до вас. Будь-які адміністративні питання вирішує власник бізнесу, а не ви.

3.Крім доступу безпосередньо до робочого місця, більшість ко-воркінгів проводять різні освітні заходи для своїх відвідувачів.

4.Ви можете самі визначати, в які години приходити в ко-воркінг і платити за це, а в які попрацювати вдома.

5.Коли ви орендуєте офіс і їдете, наприклад, у відпустку, вартість оренди + розхідники все одно «повиснуть» на ваших плечах за цей термін. У ко-воркінгах ви платите за те, що реально використовуєте.

Також простір ко-воркінг сприяє тому, щоб спілкуватися з іншими людьми, налагоджувати контакти та укладати домовленості. Тепер такий простір буде у Тернополі.

Віра Сотник