Головна Новини У Тернополі з’явиться новий навчальний заклад

У Тернополі з’явиться новий навчальний заклад

У проблемі функціонування Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети поставили крапку. Фактично, з кінця березня такої школи вже не існує. Відповідне рішення про реорганізацію цього закладу прийняли на сесії обласної ради 28 березня. А 20 квітня під час сесії міської ради депутати проголосували за реорганізацію школи мистецтв у Тернопільський ліцей №21- спеціалізовану мистецьку школу імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради. Це рішення передбачає, що із двох навчальних закладів – школи №21 та школи мистецтв – створять один.

Про те, яким буде цей ліцей розповів присутнім заступник міського голови Леонід Бицюра.

«Школа №21 розрахована на 923 учні, – каже Леонід Бицюра. – Зараз у ній навчається трохи більше 500, а у школі мистецтв – 350. У ліцеї будуть звичайні та спеціалізовані мистецькі класи. Мережа класів школи навчатиметься за типовими планами, а класи мистецької школи – за планами школи мистецтв. Переведень дітей зі звичайних класів у мистецькі не буде. У школи є 11 приміщень, які ми переобладнаємо для потреб мистецьких класів та капітально відремонтуємо у них систему опалення. Поряд зі школою є Центр імені Олександра Довженка, приміщення якого також можна буде використовувати для окремих занять. Приміщення школи мистецтв на вулиці Медовій залишається у власності обласної ради. Обрання керівника нового закладу відбуватиметься на конкурсній основі. Буде відповідне Положення, за яким буде обиратися керівник ліцею.».

Проти такого об’єднання виступили представники педагогічного та батьківського колективів школи мистецтв. Вони просили не приймати рішення про реорганізації, а спочатку детально вивчити питання. На їх думку це знищить школу мистецтв, адже спеціалізована школа – це зовсім не комплексна школа мистецтв: у неї свій навчальний план, уроки інтегровані, проходять індивідуальні уроки музики, для школи треба 72 класи, спортивний зал, три хореографічні класи а є вільних тільки 11. До того ж, батьківський колектив зараз оскаржує рішення обласної ради у суді.

Голова міста Сергій Надал зазначив, що зараз мистецька школа не має ліцензії, а навчальний рік завершується і випускники школи мистецтв ризикують залишитися без атестатів, тому створення нового закладу – оптимальний варіант. Під час обговорення проекту рішення депутати цікавилися чи не буде звільнень педагогів і чи дійсно діти навчатимуться за планом мистецької школи. Щодо працівників школи, то Сергій Надал уточнив, що створюється новий навчальний заклад і у нього набиратимуть працівників відповідно до потреби. Заступник начальника управління освіти і науки Ірина Сум повідомила, що у ліцеї діти школи мистецтв навчатимуться за своїми планами, а звичайної школи – за своїми. У перший клас набиратимуть два звичайні класи та один мистецький.

Окремо будуть прийняті ще Концепція і Статут ліцею, де будуть прописані всі нюанси його діяльності з урахуванням побажань батьківських колективів обох закладів. Після обговорення  рішення про реорганізацію школи мистецтв підтримали 28 із 38 депутатів.