Головна Новини У Тернополі зросла вартість паркування

У Тернополі зросла вартість паркування

На дві гривні більше тепер доведеться платити власникам автомобілів за платні місця для паркування. Рішення про підняття тарифу на послугу з утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів прийняли на засіданні виконавчого комітету міської ради 18 січня.

Попередній тариф за місце на платному майданчику становив 4 гривні за годину, тепер буде 6 гривень. При цьому у міській раді зазначають, що це мінімальний ріст, оскільки відповідно до встановленої формули розрахунку, в оператора Миколи Мисенка вартість парковки мала б становити 9 гривень, а у «Привокзального майдану» – 8 гривень. Вартість цієї послуги розраховується пропорційно до розміру мінімальної зарплати, оскільки вона зросла вдвічі, то й сама послуга подорожчала.

«Згідно ставки, яку ми встановили на сесії, розрахунок сплати у бюджет проводиться у розрахунку 0,03% до розміру мінімальної зарплати, – пояснив Петро Якимчук, начальник Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області. – Тобто якщо вона становитиме 3200 гривень, то оператору паркування треба заплатити 96 гривень з одного квадратного метра за день. Якщо, умовно кажучи, на одну машину приходиться 10 метрів квадратних, то в день з одного паркомісця він має заплатити 960 гривень у бюджет. У 2016-му році за паркування у бюджет надійшло 1 мільйон 200 тисяч гривень.».

Міський голова Сергій Надал зазначив, що тариф у шість гривень є оптимальним.

«Є діюче законодавство, – каже він. – Депутати ВРУ прийняла закон, яким передбачено мінімальну зарплату 3200. Вартість парковки визначається пропорційно до розміру мінімальної зарплати. У нас є три виходи: підняти тариф за розрахунками до 9 гривень або скасувати платні парковки взагалі, і тоді брати на бюджет витрати з їх утримання, розмітки і прибирання, або виходити на оптимальний варіант і підняти мінімально тариф до 6 гривень, щоб таким чином зобов’язати паркувальника працювати.».

Після обговорення члени виконавчого комітету проголосували за підняття тарифу за годину паркування у розмірі 6 гривень.