Головна Новини У Тернополі зберігся найбільший діючий камін

У Тернополі зберігся найбільший діючий камін

Найбільший діючий камін вісімнадцятого століття зберігся у Тернополі до наших часів. Розташований він у Катедрі, а віднайшли його під час реставрації храму.
«П’ять років тому ми з отцем Віталієм Козаком з благословіння нашого митрополита, спільно з небайдужими тернополянами, меценатами і духовенством розпочали реставрацію нашого храму, – розповів Отець Орест Павліський, настоятель Архикатедрального собору. – Реставраційні роботи почали із захристії. Працювали над нею півроку, щоб повернути її первісний вигляд. Збиваючи штукатурку побачили, що там є вікна, які були замуровані. Також виявили найбільший існуючий камін у Тернополі, він теж був замурований. У нього спокійно може зайти висока людина. Коли підключали електрику, то під час обстеження внутрішньої частини каміну електрик знайшов у ніші згорток: у старому папері було щось важке. Ми всі завмерли під час його розгортання, але всередині виявилася… просто цегла. Ось таке «вітання» ми отримали з минулого століття. Цеглу цю не викинули, зберігаємо досі, можливо потім виставимо для огляду. Камін був діючий і його роботу можна відновити. На старих фотографіях видно, що був ще комин, ми так само хочемо його поставити. Чи будемо камін розпалювати чи ні, але плануємо його повністю відновити.».
Другим кроком у ході реставрації Катедри стало видання книги «Архикатедральний Собор у Тернополі». Написав її синкел у справах стратегії розвитку УГКЦ Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, доктор історичних наук, отець Віталій Козак. У книзі він наводить факти, які вказують на початку і завершення будівництва костелу, розповідає, хто був архітектором споруди та подає багато іншої цікавої інформації з історії цього храму.
Нещодавнє відкриття музею-крипти та оглядового майданчика на південній вежі храму стало третім кроком у реставрації, яка ще триває. У планах на найближче майбутнє – ремонт даху Катедри та відновлення її оригінальних куполів. Зараз у столиці якраз затверджують паспорт фасаду сакральної споруди, тобто автентичний вигляд Катедри.