Головна Новини У Тернополі запрацював новий РАЦС – «Open space»

У Тернополі запрацював новий РАЦС – «Open space»

Новий відділ державної реєстрації актів цивільного стану відкрили у Тернополі. Розміщений він на першому поверсі «Білого дому». Має структура й неофіційну назву «Open space». Офіс у Тернополі став уже 26-им у державі. На його відкриття завітала перший заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова.

«Міністерство юстиції завжди було і є лідером реформ у своїй сфері, – сказала вона. – І сьогодні ви побачили результат однієї з таких реформ. Головне не реформа, ми не робимо реформу заради реформи, ми робимо її для людей і заради людей. Навіть у цьому невеликому приміщенні, якщо хтось прийшов з дітками і доведеться почекати декілька хвилин, то ми облаштували дитячий куточок, де діти можуть погратися, помалювати. Ми відкриваємо такі «Опен спейси» – РАЦСи нового зразка – по всій Україні, і кожного разу вони стають кращими і кращими. Вони вже працюють у всіх областях нашої країни. Але ми не будемо зупинятися, і в наступному році будемо відкривати їх не тільки в обласних центрах, а й у містах обласного значення, райцентрах – там, де є потреба і де є навантаження. «Open space» – це не юридична назва, це відкритий простір, це РАЦС нового покоління.».

У Тернопільському міськрайонному відділі ДРАЦС надають 12 послуг. Його керівництво зазначає, що процедура видачі необхідних документів займатиме не більше 10 хвилин.

«Це офіс європейського зразка, – каже Світлана Цимбаліста, начальник Тернопільського міськрайонного відділу ДРАЦС. – Головні нововведення – це електронна черга, термінал для оплати послуг та якість обслуговування громадян. При вході через термінал людина обирає необхідну послугу та отримує чек. Чекає виклику та підходить до робочого місця і отримує необхідну послугу. Термін очікування залежить від черги, але думаю він не триватиме довше 5-10 хвилин. Видача документу також триватиме недовго – 5-10 хвилин, залежно від виду документу.».

Начальник Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов зазначив, що вартість послуг залишилась такою ж, як і була раніше: від 51 до 85 копійок. В офісі є можливість розрахуватися банківською карткою. Хто має бажання оплатити послугу готівкою, то за декілька днів у відділі поставлять термінал для прийому готівки, а до того часу оплату готівкою можна буде здійснити у сусідньому кабінеті – відділенні «Укрпошти». Кількість працівників в оновленому ДРАЦСі не збільшувалася, прийматимуть відвідувачів одночасно чотири спеціаліста.