Головна Новини У Тернополі думають над запобіжними заходами для підозрюваних у розповсюдженні наркотиків

У Тернополі думають над запобіжними заходами для підозрюваних у розповсюдженні наркотиків

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційні скарги прокурора та захисника підозрюваних на ухвали слідчих суддів Тернопільського міськрайонного суду від 14 лютого 2020 року.

Відповідно до ухвалених рішень, слідчі судді місцевого суду визнали обґрунтованою пред’явлену Ярославу В., Богдану В. і Денису В. підозру за ч.3 ст. 307 КК України (незаконне придбання, зберігання, перевезення з метою збуту та збут психотропних речовин в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Як встановлено органами досудового розслідування збут психотропних речовин відбувався через мережу Інтернет шляхом безготівкових розрахунків та розміщення так званих “закладок”.

На час досудового розслідування відносно усіх трьох підозрюваних було застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Обираючи такий запобіжний захід, слідчі судді врахували відомості про особу підозрюваних а також, що санкція вказаної статті передбачає покарання у виді позбавлення волі від 9 до 12 років з конфіскацією майна, а органом досудового розслідування проведено лише ряд першочергових слідчих дій, а тому більш м’які запобіжні заходи не зможуть запобігти ризикам того, що підозрювані можуть переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду; впливати на свідків та знищити докази у справі, а наявні дані кримінального провадження вказують на те, що злочинна діяльність зі збуту наркотичних засобів є багатоепізодною і до її діяльності можуть бути причетні інші ще не встановлені особи.

Також, на виконання вимог ч.3 ст.183 КПК України, яка зобов’язує слідчого суддю при застосуванні запобіжного заходу у виді тримання під вартою в обов’язковому порядку одночасно визначати ще і розмір застави, у цій справі кожному підозрюваному було встановлено заставу.

Не погодившись із цими рішеннями, прокурор та захисник підозрюваних Ярослава В. та Богдана В. подали апеляційні скарги.

Заслухавши доповідь судді апеляційного суду, доводи підозрюваних та їх захисника, думку прокурора, перевіривши матеріали кримінальних проваджень і доводи сторін, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду прийшла до висновку, що апеляційні скарги і доповнення до них захисника Богдана В. та Ярослава В. слід відхилити, а підозрюваних залишити під вартою. Також колегія суддів не погодилась із доводами адвоката про зменшення розміру застави, оскільки його підзахисні підозрюються у вчиненні особливо тяжкого злочину і зменшення розміру застави суперечить вимогам п.3 ч.5 ст. 182 КПК України.

Проаналізувавши доводи апеляційних скарг прокурора стосовно обраного Денису В. та Богдану В. розміру застави, колегія суддів прийшла до висновку, що їх слід частково задовольнити, та вдвічі збільшила розмір застав, визначивши її Ярославу В. в сумі 630 тис. 600 грн. застави, а Денису В. — 420 тис. 400 грн. Підозрюваному Ярославу В. призначений місцевим судом розмір застави залишено без змін — 945 тис. 900 грн.

У разі внесення внесення Ярославом В., Богданом В. та Денисом В. встановленої відповідно до вимог закону застави, вони підлягають звільненню з -під варти з покладенням на них обов’язків: за першим викликом прибувати до слідчого, прокурора чи суду; у разі зміни місця проживання повідомляти про це слідчого, прокурора і суд; не відлучатись з місця проживання без дозволу слідчого чи суду; утримуватись від спілкування з потерпілим, свідками та іншими підозрюваними у цьому кримінальному провадженні.

Якщо підозрювані не дотримаються покладених на них обов’язків внесену ними заставу може бути звернуто в дохід державного бюджету, а до них застосовано більш суворий запобіжний захід.

Пресслужба Тернопільського апеляційного суду