Головна Новини У Тернополі відкрили меморіальну дошку засновнику першої крайової організації НРУ

У Тернополі відкрили меморіальну дошку засновнику першої крайової організації НРУ

30 квітня у Тернополі відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки засновнику першої в Україні Тернопільської крайової організації Народного Руху України Георгію Михайловичу Петруку-Попику.
Дощова погода та вихідний день не завадили шанувальникам його творчості, професійних та громадських здобутків зібратися та у своїх спогадах нагадати про непересічний внесок цієї особистості в історію Тернопільського краю та України.


Георгій Михайлович Петрук-Попик народився 18 квітня 1932 року в с. Велика Іловиця, Шумського району, помер – 15 червня 2006 року у м.Тернопіль.
За професією був лікарем, але водночас відомий як український поет, прозаїк, публіцист та громадський діяч. Окремі поезії зі згаданих книг перекладено болгарською, італійською та російською мовами. Твори публіцистичного спрямування друкувались у закордонних українських часописах. На вірші Георгія Петрука-Попика і в співавторстві з ним композитори-піснярі написали більше ніж 50 музичних творів.
Георгій Михайлович Петрук-Попик став ініціатором створення Тернопільських обласних організацій Товариства української мови імені Тараса Шевченка, «Меморіалу». Інціював створення та тривалий час очолював першу в Україні Тернопільську крайову організацію Народного Руху України, був членом Центрального Проводу НРУ. У квітні 1989 року виключений з лав КПРС за участь у створенні Руху. 1990 був обраний народним депутатом колишнього СРСР. Повідомила прес-служба ТОДА