Головна Новини У Тернополі відкрили лабораторний центр, аналогів якому немає в Західній Україні

У Тернополі відкрили лабораторний центр, аналогів якому немає в Західній Україні

Сучасну лабораторію з найновішою технікою для проведення різних видів аналізів відкрили 14 липня в комунальному закладі обласної ради «Тернопільська Університетська лікарня». Спеціально для цього в Тернопіль приїжджав Президент Петро Порошенко. Які послуги надаватимуть в новому закладі розповів головний лікар Тернопільської обласної університетської лікарні Василь Бліхар.

«Лабораторний комплекс університетської лікарні будували і реконструювали упродовж чотирьох років, – розповів він. – Він оснащений найсучаснішою лабораторною технікою, яка дозволить нам робити весь спектр клінічних, біохімічних, імунологічних та бактеріологічних аналізів. Працюємо на обладнанні швейцарської фірми «Кобас». Це провідна фірма, яка випускає лабораторне обладнання і відома в усьому світі, це практично флагман лабораторного обладнання в світі. Воно дозволяє робити весь спектр аналізів, які потребує клініка для вчасної, якісної діагностики захворювання. Будівельна вартість робіт нового корпусу склала близько 40 мільйонів гривень. На це пішли кошти Державного фонду регіонального розвитку. Оснащення лабораторії коштує приблизно стільки ж. Його ми накопичували упродовж кількох років: реконструювали радіологічний корпус лікарні і працювали над закупівлею обладнання для лабораторії тому, що за раз таку лабораторію оснастити неможливо, на це треба дуже великі кошти. Лабораторна служба дуже дороговартісне задоволення і собі таку лабораторію може дозволити не кожна обласна лікарня. Обладнання такого гатунку, як у нас в Західному регіоні немає. Це топові моделі аналізаторів. Це аналізатори закритого типу, автоматизовані, де вплив людини мінімізований, тільки на етапі забору крові і пробопідготовки, все інше робить машина в автоматичному режимі в закритій системі, тобто туди втручання людини неможливе. Зараз ми готуємось до стандартизації в ІSO-режимі для європейських лабораторій, яке дозволить нам верифікувати наші аналізи і їх будуть приймати будь-які клінічні установи Європейського Союзу, але для того треба мати сертифікат відповідності. Це дороговартісна тривала процедура, але ми готуємось до неї.».

Попри те, що Університетська лікарня є комунальним закладом, вартість лабораторних досліджень для жителів області не буде безкоштовним.

«У нас, на превеликий жаль, медицина не безкоштовна, – говорить Василь Бліхар, – але вартість обстежень в нашій клініці не зрівняна з тими коштами, які платять люди в приватних лабораторіях. Зараз не можу сказати чи буде безкоштовне для жителів області обслуговування. Якщо Верховна Рада прийме пакет законів про реформу охорони здоров’я, то думаю за 2-3 роки один із пакетів послуг, а пропонується «червоний» і «білий» пакети, буде для пацієнтів безкоштовний. Але треба реформувати систему фінансування охорони здоров’я в першу чергу. Те, що хоче зробити виконуюча обов’язки Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун і над чим так тяжко працюють наші депутати.».