Головна Новини У Тернополі відбулися змагання роботів

У Тернополі відбулися змагання роботів

Організував турнір місцевий винахідник Петро Головатий, який сконстроював спеціального робота, що допомагає збирати та садити картоплю, перевозити вантажі і відгортати сніг.

У змаганнях взяли участь шість викладачів і студентів. Для усіх це був перший турнір такого типу. Учасників поділили на дві команди. У одній зібралися представники кафедри фізики фізико-математичного факультету ТНПУ імені В.Гнатюка, у другій – ТНТУ та ТНЕУ.

  • Я вперше організовую такі змагання серед дорослих, – каже Петро Головатий. – Зазвичай, ми їх проводимо серед дітей. Для них це цікава гра з конструктором. Дорослі ж, навпаки, продумують кожну деталь, адже мають специфічну освіту і знання. Вони розуміють, з допомогою яких характеристик їх робот виграє.

Спершу учасники за годину склали із конструктора LEGO по два трактори. Далі роботи перетягували канат і змагалися, хто кого перетягне. В результаті батлу сильнішими виявилася команда ТНТУ та ТНЕУ.

  • Насправді перемогла дружба, – посміхається Петро Головатий. – Адже такі змагання об’єднують людей, спонукають експериментувати і створювати щось нове. Наприкінці турніру всі ще експериментували з різними характеристиками моделей для отримання більшої сили тяги тракторів. Варто зазначитии, що у маленьких моделях з конструктора LEGO відбувається все так само, як і на реальних трактора».

Аби заохотити жителів Тернополя до винахідництва, Петро Головатий створив перший у Тернополі мейкерспейс. Такі заклади за кордоном звичне явище. Мейкерспейс об’єднує людей, які люблять щось виготовляти власними руками. Тут можна скористатись інструментами, обладнанням для втілення в життя своїх ідей та винаходів або ж просто полагодити домашні речі. Розташований мейкерспейс за адресою вул Тютюнника 7 (біля 18 школи).