Головна Новини У Тернополі встановили тарифи на платні послуги у комунальних медичних закладах

У Тернополі встановили тарифи на платні послуги у комунальних медичних закладах

Тарифи на платні медичні послуги встановили для двох комунальних закладів Тернополя. Йдеться про «Тернопільську міську лікарню №3» і “Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр”. Це послуги, які передбачені у Постанові Кабінету Міністрів України . Відповідне рішення прийняли під час засідання виконавчого комітету міської ради 22 березня. Оскільки, комунальні підприємства були створені нещодавно, то для їхньої діяльності необхідно було встановити тарифи на платні послуги, які фактично діяли у медичних закладах і раніше.

«Ці тарифи мали б затверджуватися на рівні Закону України про медичну послугу, як таку, – зазначає Леонід Бицюра, заступник міського голови. – Неодноразово у контактах з Міністром охорони здоров’я, з головою профільного комітету ВРУ наголошувалося на тому, що треба приймати профільний закон по визначенню платних медичних послуг. Але оскільки є конфлікт між Міністерством та профільним Комітетом, ми зобов’язані це врегульовувати через рішення виконкому. Проблема ускладнюється тим, що у нас на цей рік недостатньо коштів державної субвенції на медичну галузь і ми вже маємо проблеми. І нам вже треба для медзакладів підстави для отримання додаткових коштів. Іншого способу, як затвердити платні медичні послуги немає. Це не збільшення і не зменшення, а встановлення тарифу. КП не мали встановлених тарифів, наприклад, на профілактичні огляди, які ми повністю переключили на третю лікарню, щоб підсилити її. Наша мета зберегти заклади у незрозумілих умовах, коли у державі не розібралися з госпітальними округами, коли можливо станеться так, що у Тернополя взагалі заберуть медичні заклади. А комунальні підприємства у нас залишаться і будуть забезпечувати надання медичних послуг.».

Начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Ростислав Левчук зазначає, що до переліку визначених у Постанові Кабміну нічого не додавали, і що такі послуги діяли і раніше.

«Це не виходить за рамки законодавства, – каже Ростислав Левчук. – Перелік платних послуг є у Постанові Кабміну. Ми нічого не віднімали і не додавали. Вартість послуг розраховувалася із фактичних видатків закладів охорони здоров’я та зарплати працівників.».