Головна Новини У Тернополі вирішили позбутися згадок про Радянський Союз у Парку Слави

У Тернополі вирішили позбутися згадок про Радянський Союз у Парку Слави

Міськрада хоче зробити Старий парк у Тернополі сучасним і привабливим для туристів.

Зелену зону, яку мешканці досі називають Парком Слави – через пагорб, де був символ «Вічного вогню», планують реконструювати. Після оновлення там мирно вживатимуться спогади про УПА і воїнів Другої світової, пише ЗІК

На сайті муніципалітету представили ескізний проект реконструкції. Розпочнуть її, за словами чиновників, уже цього року.

Як повідомили у міськраді, під час підготовки проекту «шукали компромісне рішення».
У Тернополі вирішили позбутися згадок про Радянський Союз у Парку Слави

«Старий парк є місцем громадського простору та відпочинку для багатьох поколінь, тому спільна робоча група з числа художників, архітекторів, проектантів, представників ветеранських та громадських організацій проводила опитування різних категорій тернополян і туристів. Також було проаналізовано досвід розміщення подібних комплексів у різних країнах світу», – повідомили у міській раді.

У муніципалітету кажуть, що головне завдання оновлення парку – позбутися радянського ідеологічного стилю.

 

«Планується провести зонування та облаштувати дві меморіальні зони. Одна буде присвячена пам’яті загиблих у Другій світовій війні, а інша – звитязі українських героїв та героїв АТО. Також буде третя – рекреаційна зона», – пояснили в міськраді.

Пропозиції щодо вигляду парку можна надсилати до 20 липня на електронну пошту presamr@gmail.com.

Старий парк – найстаріший з парків Тернополя, засаджений наприкінці XIX століття.

У радянські часи називався Парком Слави. У центрі міститься пагорб, де горів «Вічний вогонь». Сьогодні збереглася композиція із бетонних пілонів, що символізували переможний салют.

Також у парку міститься скульптурна композиція «Материнський поклик». Від неї й до пагорбу веде Алея слави, вздовж якої встановлені погруддя військовим радянської армії, які загинули в боях за Тернопіль під час Другої світової війни. Біля алеї розміщене військове кладовище.