Головна Новини У Тернополі використовують унікальну терапію для особливих дітей

У Тернополі використовують унікальну терапію для особливих дітей

У Тернопільському центрі комплексної реабілітації осіб з інвалідністю застосовують каністерапію.

Реабілітаційний процес у Центрі проходить не лише якісно, а й цікаво та інтерактивно. З метою його покращення та урізноманітнення до цього комунального закладу обласної ради часто навідується особливий гість – маленький пухнастик Денні.

Він – надзвичайно активна та товариська собака породи помаранський шпіц. Діти обожнюють його за щиру віддачу, ласку та грайливість.

Денні змусить посміхнутися навіть найсумнішого та заспокоїти найтривожнішого. Він, ніби усе це знаючи, поводить себе поважно в очікуванні компліментів. Обожнює, коли його гладять і пестять. Дуже спокійний, контактний, залюбки виконує усі команди.

За словами каністерапевта, асистента вчителя-реабілітолога Ірини Солан-Осьмак, одна з причин обожнювання дітьми собаки – це те, що ззовні він дуже схожий на м’яку іграшку, а тому притягує до себе увагу. «Діти дуже емоційно реагують на нього, і звісно це щирі приємні емоції: кожен хоче спробувати дати йому команду, а потім нагородити за слухняність та пригостити смаколиками. Ми проводили заняття в юнацькій групі – разом з вихованцями вигулювали Денні на свіжому повітрі, де кожен із задоволеннямбрав  повідок в свої руки. У процесі такої каністерапії покращується координація рухів, пам’ять, діти стають більш товариськими і самостійними, покращується настрій та знімається напруження», – розповідає Ірина Солан-Осьмак.

А незабаром у Тернопільському обласному центрі комплексної реабілітації осіб з інвалідністю відбудеться масштабний захід, присвячений каністерапії. До закладу завітають провідні каністерапевти разом зі своїми чотирилапими друзями та продемонструють не лише на теорії, а й на практиці лікувально-оздоровчі властивості такого незвичного та приємного методу.

Довідково. Каністерапія — це новий абсолютно для України метод реабілітації за допомогою спеціально навчених і відібраних собак. Сам термін «каністерапія» виник у 60-ті роки ХХ ст. у США. В Україні лише за останні 5-7 років цей метод стає відомим. Це не тільки реабілітація, це може бути абілітація для дітей, які народилися із певними особливостями психофізичного розвитку: із синдромом Дауна, із ДЦП, із розладами аутичного спектру.