Головна Новини У Тернополі велика кількість проблем які треба вирішувати

У Тернополі велика кількість проблем які треба вирішувати

Забудова парків і зелених зон, корупція в освіті і медицині, поганий стан доріг, недостатнє залучення інвестицій, неналежна якість надання адміністративних послуг, відсутність ремонтів прибудинкових територій. Це тільки невелика частина наявних у Тернополі проблем, які на думку жителів потребують вирішення. Опитування на цю тему провів Центр громадського контролю «ДІЙ!» у Тернополі. Зробили це для того, щоб означені проблеми донести до представників влади та засобів масової інформації і за їх допомогою спробувати їх вирішити. Обговорення актуальних для міста проблем відбулося під час круглого столі 31 січня у Тернопільському прес-клубі. До участі запросили представників керівництва міста, громадських організацій, депутатів, журналістів.

  • Основна ідея цього круглого столу не просто зібратися і поговорити, – каже Василь Томчишин – журналіст, координатор Центру громадського контролю «ДІЙ!» у Тернополі. – Це спроба, з нашого боку створити, так звану, дорожню карту основних проблем Тернополя для того, щоб потім спільно їх вирішувати. Опитування ми проводили серед тернополян для того, щоб донести проблеми людям, які мають вплив на їх вирішення: ЗМІ може долучитися до їх висвітлення, влада може долучитися зі своїми адміністративними інструментами, громадські активісти – зі своїми ресурсами, які вони мають у наявності.

Кожен із запрошених також окреслив певне коло проблем із яким він зіткнувся. Наприклад, заступник міського голови Леонід Бицюра, зазначив, що корупція – це не тільки проблема наживи окремих особистостей і втрата бюджетних коштів, а й негативне явище, яке насамперед має вплив на моральні цінності суспільства, і вже стала суспільною нормою. Також він окреслив ряд екологічних проблем: відсутність полігону для вивезення твердих побутових відходів, забруднення і загроза зникнення Тернопільського ставу, відсутність очисних споруд і скид забруднених вод у водойму. Крім того, масове збідніння населення, відсутність трудових ресурсів. На жаль, не всі означені проблеми можливо вирішити на місцевому рівні, деякі з них мають всеукраїнський характер або залежать від обласної влади.

Юлія Винокур, генеральний директор телекомпанії “ТV-4” розповіла, як на власному досвіді зіткнулася із жахливим забезпеченням медичних закладів. У поліклініці де вона здавала кров не було навіть голок для шприців, а вену перетискали старим потертим джгутом. Крім того, там у жахливому стані був туалет, який, напевне, з часів побудови поліклініки не бачив ремонту.

З виступів присутніх стало зрозуміло, що проблем є дуже багато і працювати над ними краще за окремими напрямками. Тому на майбутнє вирішили організувати круглі столи вже з певної проблематики, наприклад, забудова парків і скверів, екологічні, соціальні проблеми тощо. Та найголовніша думка, яка прозвучала від одного терноплянина була така: «Ми повинні не тільки оголосити проблеми, а й продумати як їх реалізувати.».